Slotrit voor Ewan, eindzege voor Alaphilippe in Ronde van Groot-Brittannië
Foto: Photo News

De slotrit in de Ronde van Groot-Brittannië komt op naam van de Australiër Caleb Ewan. De renner van Mitchelton-Scott haalde het na 77 km in de straten van Londen voor de Colombiaan Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) en de Duitser André Greipel (Lotto Soudal). De eindwinst gaat naar Alaphilippe, die 17 seconden overhoudt op de Nederlander Wout Poels.

De slotrit bracht de renners naar Londen, voor een tochtje van 14 rondes van 5,5 kilometer. Een korte etappe dus en dat zorgde voor een nerveuze wedstrijd waarin verschillende renners zich wilden tonen aan het publiek.

Taylor Phinney en Connor Swift reden een tiental kilometer enkele seconden vooruit. Toen zij gegrepen werden, besloot viervoudig Tourwinnaar Chris Froome om zich even in de kijker te rijden voor eigen volk. Andermaal Connor Swift en voorts Matt Holmes en Sylvain Chavanel sloten aan. Ook hun verhaal zou slechts 15 km lang duren, waarop Vasil Kiryienka en Emils Liepins wegsprongen. Al snel trok de wereldkampioen tijdrijden van 2015 alleen op pad en hij verzamelde zelfs 30 seconden bonus op het peloton.

Iets voor het ingaan van de laatste tien kilometer werd ook Kiryienka gevat, waarna de sprintvoorbereiding begon. In die sprint toonde Ewan zich de snelste. Het was geleden van 11 februari, de Clasica Almeria, dat de Australiër nog eens mocht juichen. De renner botste de voorbije maanden met zijn werkgever toen duidelijk werd dat hij geen verlengd verblijf wilde bij de Australische formatie (en naar Lotto Soudal zou verkassen). Zo lieten ze hem thuis van de Tour, nochtans op de planning vorig jaar, en mocht hij ook niet naar de Vuelta.

Alaphilippe is eindwinnaar en volgt op de erelijst de Nederlander Lars Boom op.