De Wever wil Stadsschouwburg slopen
De Antwerpse Stadsschouwburg: slopen of renoveren? Foto: Kioni Papadopoulos

De Antwerpse Stadsschouwburg is toe aan renovatie. Maar burgemeester De Wever wil het ‘lelijke ding’ liever helemaal zien verdwijnen.

De Antwerpse Stadsschouwburg kende een moeilijke ontstaansgeschiedenis. In 1980 werd ze in gebruik genomen nadat er liefst 12 jaar aan gebouwd was, onder drie verschillende architecten. Het gebouw kampt nu met betonrot en de renovatie dreigt een kostelijke zaak te worden. Te kostelijk, naar de mening van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

In het ATV-debatprogramma Wakker op Zondag lanceerde hij daarom het idee om de schouwburg niet meer op te lappen, maar ze liever meteen te slopen. ‘Ik zou heel graag - en ik heb dat nog nooit gezegd - afscheid nemen van de Stadsschouwburg en daar een heel nieuw gebouw realiseren. Want ik vind dat zo’n lelijk gebouw in het hart van onze stad. We moeten met de uitbater aan de tafel gaan zitten en eens kijken wat er kan. Als je 25 miljoen aan dat lelijke ding moet geven, is het dan geen beter idee om iets geheel nieuws te zetten? We moeten daar eens heel goed over nadenken’, aldus De Wever.

Voor Erica Caluwaerts, tweede op de lijst van Open VLD, hoeft dat nieuwe gebouw zelfs niet. Het Theaterplein, waaraan de schouwburg ligt, kan volgens haar beter een theaterpark worden. ‘Dat wordt een prachtige ontmoetingsplaats voor de Antwerpenaar en de bezoekers. Stadsontwikkeling is durven. Heilige huisjes moeten plaats kunnen maken. Om de historische link met de Stadsschouwburg niet uit te wissen, moet er in het nieuwe park plaats komen voor openluchtvoorstellingen, bijvoorbeeld dansoptredens en theater. De andere functies van de Stadsschouwburg kunnen gerust op andere plaatsen in de stad en dan kijk ik zeker naar plaatsen die nu minder bedeeld zijn.’