Duitse jongeman overleden aan hartfalen na vechtpartij
Op de plaats waar de jongeman omkwam werden bloemen neergelegd. Foto: REUTERS

De 22-jarige Duitse jongeman die zaterdagavond om het leven kwam na een vechtpartij, stierf aan een acuut hartfalen. Twee Afghanen werden opgepakt als verdachte, zo bevestigt de politie zondag. Het incident dreigt de vreemdelingenhaat in Duitsland verder aan te wakkeren.

De precieze omstandigheden over het dodelijke incident in Köthen, in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, zijn niet bekend. Volgens het Duitse persbureau dpa kwam het zaterdagavond op een speelterrein tot een vechtpartij tussen een groepje mannen. Drie Afghanen waren er aan het discussiëren met een vrouw, toen het 22-jarige slachtoffer met een kompaan passeerde. De Duitsers kwamen tussenbeide en het geweld escaleerde.

Uit de voorlopige resultaten van de autopsie, die de politie zondagavond bekend maakte, blijkt dat de man overleed aan een acuut hartfalen. Volgens de politieleiding van Saksen-Anhalt is er 'geen rechtstreeks oorzakelijk verband met de opgelopen verwondingen'.

Toch werden eerder twee Afghanen, van 18 en 20 jaar oud, opgepakt op verdenking van ‘doodslag’.

Chemnitz

Twee weken geleden werd in Chemnitz, in het oosten van Duitsland, een 35-jarige Duitser vermoord. Twee verdachten, met de Syrische en Iraakse nationaliteit, werden later opgepakt. De moordpartij leidde tot xenofobe protesten in Chemnitz.

Ook in Köthen staat een manifestatie gepland. Op sociale media circuleert een oproep om zondagavond om 19 uur samen te komen in het Friedenspark in de stad.

Verscheidene verantwoordelijken hebben zondag in ieder geval al tot kalmte opgeroepen. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen-Anhalt, waar het drama zich zaterdagnacht afspeelde, vroeg de plaatselijke bevolking bedachtzaam te blijven. Holger Stahlknecht (CDU) beloofde dat de rechtsstaat alles in het werk zou stellen om deze zaak op te helderen. Ook de verantwoordelijke van integratiekwesties in Saksen-Anhalt, Susi Möbbeck, riep de inwoners tot kalmte op.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in