Britse politie waarschuwt voor rellen bij no-deal Brexit
De Britse politie maakt zich grote Brexit-zorgen. Foto: AFP

Een tekort aan goederen en voedsel in de nasleep van een Brexit zonder akkoord, zou volgens de politie tot zeer zware rellen kunnen leiden in Groot-Brittannië.

The Sunday Times bericht vandaag over een vertrouwelijk rapport van het National Police Co-ordination Centre (NPCC) dat waarschuwt voor de onmiddellijke gevolgen die een zogenaamde no-deal Brexit zou kunnen hebben. ‘Het is een reële mogelijkheid dat er militaire bijstand nodig zal zijn’, luidt het in het rapport.

Zeggen dat er weinig optimisme is over de onderhandelingen voor de Brexit, is een understatement van formaat. De klok tikt, op 29 maart 2019 verlaat Groot-Brittannië de EU. Maar aan beide kanten van het Kanaal wordt alsmaar meer rekening gehouden met de mogelijkheid dat er tegen die tijd geen akkoord zal zijn. Enkele weken geleden waarschuwde voormalig Europees president Herman Van Rompuynog dat zo’n scenario rampzalig zou zijn voor de Britten. ‘Een Brexit zonder akkoord is niet alleen een probleem voor de Europese Unie en Groot-Brittannië. Het is een existentiële bedreiging voor de eenheid van het Verenigd Koninkrijk’, zei hij in The Observer. Een afscheuring van Schotland acht hij in zo’n geval niet onwaarschijnlijk.

Van Rompuy reageerde op de technische nota’s die de Britse regering zelf publiceerde om de Britse bedrijven en de samenleving voor te bereiden op een no-deal Brexit. Al voegde Brexit-minister Dominic Raab er toen meteen aan toe dat die maatregelen waarschijnlijk niet nodig zouden zijn, en dat Groot-Brittannië een ‘no-deal’ aan zou kunnen.

Zes woelige maanden

De politie lijkt daar dus minder van overtuigd. Het document waarover The Times nu schrijft wordt normaal gezien volgende week besproken op het nationale overleg van politiechefs. Door de Brexit zou er een tekort aan goederen, voedsel en medisch materiaal kunnen ontstaan, waarschuwt de politie. Ze vreest dat zulks zal leiden tot chaos en wijdverspreide onlusten. Vooral het aantal diefstallen en overvallen zou daardoor stevig kunnen toenemen.

Bovendien zou de rust niet snel weerkeren. Terwijl de regering uitgaat van een moeilijke periode die zo’n zes weken zou kunnen duren, is in het politierapport sprake van zowel de drie maanden voor als na 29 maart.

Nachtmerriescenario

‘Dit is het lang gevreesde nachtmerriescenario’, zegt Louise Haigh, de schaduwminister van Labour voor politiezaken. ‘Volgens de top van de politie kan een Brexit zonder akkoord Groot-Brittannië naar de rand van de afgrond brengen.’

Het hoofd van de NPCC laat in een reactie weten dat het slechts om een scenario gaat en dat het niet meer dan normaal is dat ze zich daarop voorbereidt. ‘Op dit moment hebben we geen aanwijzingen dat er een toename van misdaad of onrust zal zijn. Niettemin blijven we waakzaam en zullen we de dreiging opvolgen en onze plannen eraan aanpassen.’