Bart De Wever: ‘In Antwerpen kan gebeuren wat in Nederland al is gebeurd’
Antwerpen Foto: Joris Herregods

De Antwerpse kopstukken Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V), Jinnih Beels (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen) gingen met elkaar in debat tijdens het VTM Nieuws over de toekomst van de stad.

Het debat draaide vooral rond het thema drugs in Antwerpen. De Wever vindt niet dat hij oppositie voert tegen zichzelf, als hij zegt dat het drugsmilieu zich wil inkopen in de Antwerpse politiek. Hij herhaalde daarmee de bevindingen die een jaar geleden al in een politienota stonden.

‘Als burgemeester houdt je bevoegdheid ergens op’, vindt De Wever. ‘Ik ben bij hogere instanties de alarmklok gaan luiden, de strijd moet verder gevoerd worden. In Antwerpen kan gebeuren wat in Nederland al is gebeurd’, zegt de burgemeester op VTM Nieuws.

Uitdager voor de christendemocraten Kris Peeters is tevreden met het nieuwe stroomplan tegen drugs in Antwerpen. Hij pleit voor samenwerking tussen de federale politie, internationale contacten en Nederland.

Voormalig politiecommissaris Jinnih Beels, die als onafhankelijke opkomt voor sp.a in Antwerpen, is blij met de aandacht die het drugsprobleem krijgt in Antwerpen. ‘We hebben de strijd tegen drugs de voorbije jaren verkeerd gevoerd. Zichtbare overlast aanpakken is goed, maar nu gaat alles ondergronds’, vindt ze. Ze vreest dat het geweld daardoor groter geworden is. ‘Als we de markt niet aanpakken, blijven we dweilen met de kraan open.’

Wouter Van Besien wil niet aangezien worden als ‘te soft’ in de drugsaanpak. Volgens hem is het duidelijk wat er nodig is: goede samenwerking, controle in de haven en meer politiecapaciteit. Maar hij wil ook inzetten op preventie en hulpverlening. ‘Mensen die met hun leven spelen, mogen we niet achterlaten, maar moeten we helpen’, zegt hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in