De Standaard Solidariteitsprijs leverde een winnaar op die dicht op de actualiteit zit. De wereld spoelt aan in de winnende advertentie van 11.11.11.

Uit de 20 inzendingen voor De Standaard Solidariteitsprijs koos de jury de advertentie die het Leuvense bedrijf Absoluut maakte voor de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11. Daarin legde de organisatie een verband tussen de krapte op de arbeidsmarkt en vluchtelingen, en stapte daarmee pal in een hevig maatschappelijk en politiek debat.

De jury, met naast reclamemakers Philippe De Ceuster van Mortierbrigade en Iwein Vandevyver van Lucy ook Karel Verhoeven (hoofdredacteur van De Standaard), Emmanuel Naert (marketingmanager), Klaar­tje De Bonnaire (communicatiemanager), Gert Verbelen (grafisch redacteur en fotograaf) en Hans Cottyn (chef opinie) prees de branie, het lef en de ‘stopping power’ van de advertentie.

De commentaar ‘redding is onderweg’ was volgens de jury in zijn dubbele boodschap scherp en gutsy. Grafisch en fotografisch is de boodschap eenvoudig, summier en dus krachtig uitgewerkt. Geen pleidooi voor ‘open grenzen’, daar was de jury het over eens, wel een advertentie die vanwege haar prangende urgentie en actuele relevantie een hoofdprijs verdient. 

Publieksprijs

De publieksprijs ging met zo’n 1.2000 van de meer dan 10.000 uitgebrachte stemmen naar Wel Jong Niet Hetero, een jeugdvereniging voor en door holebi- en transgenderjongeren tot 30 jaar, actief in Vlaanderen en Brussel. De advertentie werd bedacht en uitgevoerd door het Gentse bureau Heren Loebas.

11.11.11 en Wel Jong Niet Hetero mogen in de loop van het najaar nog driemaal gratis en paginagroot adverteren in ‘De Standaard’.

De Standaard Solidariteitsprijs werd opgestart in 2003 en is inmiddels een certitude geworden, met professioneel gemaakte campagnes. De wereld van het goede doel en die van de goede communicatie weten elkaar te vinden. Vorig jaar ging de juryprijs naar Artsen zonder Grenzen, de Gezinsbond ging met de Publieksprijs lopen.

Bekijk alle inzendingen van 2018 hier

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig