Jambon: ‘Zo grof dat we het niet kunnen geloven’
Jan Jambon. Foto: BART DEWAELE

De voorbeelden die De Standaard aanhaalt van ongeschikte politiekandidaten die toch door de selecties raken, zijn ‘zo grof dat we ze niet kunnen geloven’. Dat zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zaterdag. Het kabinet-Jambon wijst opnieuw naar politiemedewerkers die ontevreden zijn met de hervorming van het rekruteringsproces.

Uit een onderzoek van De Standaard blijkt dat de politie door het grote tekort aan agenten ongeschikte kandidaten aanvaardt. Daaronder ook mensen met een verleden als harddrugsdealer, vechtersbaas of zware verkeerscrimineel. Ook mensen die bij vorige deelnames aan de selectie geweerd werden wegens leugenachtig gedrag, een band met Syriëstrijders of andere gevaren in hun omgeving, werden recentelijk toegelaten tot de politieopleiding.

‘Zo grof dat we het niet kunnen geloven’, zegt Olivier Van Raemdonck, zegsman van minister Jambon, over de voorbeelden. De federale politie heeft bevel gekregen de opgesomde cases zo spoedig mogelijk ‘tot op het bot’ uit te zoeken. ‘Alle mogelijke stappen worden genomen om uit te zoeken wat het waarheidsgehalte hier van is.’

De minister ontkent alvast politieke druk om de lat lager te leggen. ‘Op geen enkele manier wordt er politieke druk uitgeoefend om agenten door te laten. Wel integendeel’, aldus nog de woordvoerder.

‘Bezig aan zware inhaaloperatie’

Bij Jambon wijst men er op dat de selectieprocedure en de rekruteringsdienst worden hervormd. Die procedure loopt nu veel te traag. ‘Het duurt soms een jaar vooraleer kandidaten de uitslag van een proef weten’, zegt de woordvoerder. ‘We vermoeden dan ook dat het te heet onder de voeten wordt van mensen in die rekruteringsdienst’, aldus Van Raemdonck over de aangehaalde voorbeelden.

Volgens het kabinet-Jambon is consultancybureau KPMG op dit moment bezig met een doorlichting van dat rekruteringsproces. Daarna zou werk gemaakt worden van een betere rekruteringscampagne, een optimalisering van het rekruteringsproces en een verbetering van de opleiding. ‘De selectieprocedure loopt nu te lang. De proeven liggen te ver uiteen’, klinkt het. ‘Na jaren van onderinvestering zijn we bezig aan een zware inhaaloperatie’.