Principeakkoord voor halftijds pensioen vanaf 2020
archiefbeeld. Foto: Jimmy Kets

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) wil dat zij ‘die het wat rustiger aan willen doen’ ten laatste vanaf 2020 halftijds op pensioen kunnen gaan. Dat zegt hij in een interview met de kranten van Sudpresse.

De minister zegt te hebben geluisterd naar de werknemers ‘die het wensen wat rustiger aan te doen en zich niet meer in staat voelen om te blijven voltijds werken’. Begin oktober is hij dan ook van plan een voorstel neer te leggen op de ministerraad. Er is daarover al een principeakkoord binnen de regering.

Vanaf 60 jaar zal men in het systeem kunnen instappen, indien de voorwaarden voor vervroegd pensioen vervuld zijn. ‘Men zal dus halftijds blijven werken en halftijds betaald worden maar ook de helft van het pensioen krijgen’, aldus de minister. ‘Aangezien men ook nog werkt, zullen ook nog rechten worden opgebouwd voor een volledig pensioen. Elk jaar zal zo tellen voor een half’.

De minister rekent op een stemming voor het einde van de legislatuur zodat het systeem ten laatste in januari 2020 in werking kan treden. Als de oppositie meewerkt, kan het systeem zelfs vroeger - in juli 2019 - van kracht worden, aldus nog de minister.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig