In Alameda, nabij San Francisco, ging zaterdag de installatie te water waarmee bedenker Boyan Slat het plasticafval in de Stille Oceaan wil opruimen. Slat is een 24-jarige Nederlander die vijf jaar geleden The Ocean Cleanup met dat doel oprichtte. In de video hierboven komen we te weten hoe hij dat precies gaat doen.

De installatie die zaterdag het ruime sop koos, heet System 001 maar kreeg de koosnaam Wilson, een verwijzing naar de film Cast Away met Tom Hanks.

Wilson werd op sleeptouw genomen door de baai van San Francisco, langs het gevangeniseiland Alcatraz en onder de Golden Gate Bridge door, in de richting van de Stille Oceaan. De bestemming is de zogeheten Great Pacific Garbage Patch, een zone tussen Hawaï en Californië met een hoge concentratie aan plastic en ander afval. Er dobberen naar schatting 1,8 biljoen stuks, verspreid over 1,6 miljoen vierkante kilometer.

Voor de jonge Boyan Slat is het als een jongensdroom die uitkomt. Hij is er al mee bezig van op de middelbare school en liet er zijn universitaire studies voor schieten. ‘Ik ben met niets anders bezig geweest’, zegt hij in dS Weekblad, ‘ik sta ermee op en ga ermee slapen. Ik droom er zelfs van. Maar als ik niet zo gefocust was geweest was het nooit zover gekomen.’