550 miljoen voor een nieuwe onderzoeksreactor in Mol
Prototype van de site in Mol. Foto: ssj

De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor het project Myrrha, de bouw van een nieuw onderzoeksreactor in Mol. Voor het project wordt over de komende twintig jaar in totaal ruim 550 miljoen euro vrijgemaakt.

Myrrha staat voor Multipurpose Hybrid Research Reactor for High tech Application. De nieuwe reactor dient onder meer voor onderzoek naar het verwerken van kernafval en voor de productie van radio-isotopen, die gebruikt worden in kankerbehandelingen.

De onderzoeksinfrastructuur Myrrha wordt wereldwijd het eerste prototype van een kernreactor van een nieuwe generatie, aangedreven door een deeltjesversneller. Gemakkelijker in het gebruik, veiliger ook en veel efficiënter dan de huidige. De deeltjesversneller zou in 2026 klaar zijn, de reactor in 2037.

Het project moet ons land aan de wereldtop houden inzake nucleair onderzoek. 

Het project is trouwens heel wat duurder dan 550 miljoen euro. Er wordt gesproken over 1,6 miljard euro. Maar de zekerheid over de steun van de Belgische regering moet het gemakkelijker maken voor het studiecentrum om externe, buitenlandse financiering aan te trekken.