Minderhedenforum kwaad op rector KU Leuven: ‘Uitspraken minimaliseren ernst van de zaak’
Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum Foto: Dieter Telemans
Het Minderhedenforum reageert geschrokken op de uitspraken van de rector van de KU Leuven Luc Sels. Die zei dat hij de deur niet a priori zou sluiten voor Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden. 'Er moet een duidelijk signaal komen dat dit soort excessen niet getolereerd worden, ook niet in onze universiteiten', klinkt het.

Schild & Vrienden-voorzitter Dries Van Langenhove is eventueel welkom op de KU Leuven. Weliswaar na een goed gesprek en mits goede opvolging.

Rector Luc Sels verklaarde vrijdag in De Ochtend op Radio 1 dat hij 'alle begrip' heeft voor de beslissing van de UGent om Van Langenhove te schorsen en een tuchtprocedure te starten, maar dat hij de deur van de KU Leuven niet a priori wil sluiten voor de man. Door aberrante meningen per definitie uit te sluiten, zou de universiteit zich immers buiten haar maatschappelijke rol plaatsen, zei de rector.

Volgens het Minderhedenforum zijn de uitspraken van Sels veel te voorbarig en minimaliseren ze de ernst van de zaak. 'Het gaat hier niet om een afwijkende mening, maar wel om flagrant racisme. De KU Leuven loopt voor op de feiten door nu al te praten over een 'tweede kans' onder de noemer van vrijheid van meningsuiting, terwijl het parket net is begonnen met het onderzoeken van deze racistische haatmisdrijven', zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.

'Het aanzetten tot haat en racisme is strafbaar. Wij hopen dat justitie hier daadkrachtig kan optreden. Er moet een duidelijk signaal komen dat dit soort excessen niet getolereerd worden, niet op sociale media, noch op straat, noch in onze universiteiten', besluit Mawungu.

Grondig gesprek

Dries Van Langenhove volgde bij de UGent nog een masteropleiding rechten en stond dus dicht bij zijn afstuderen. Van Sels mag de jongeman zich dus aanbieden in Leuven. ‘Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient. Dit is nog een jongeman.’

Sels benadrukte wel dat er eerst een grondig gesprek zou moeten worden gevoerd met Van Langenhove over waar de Leuvense universiteit voor staat. En het doen en laten van de jongeman zou goed worden opgevolgd. 'Ik hoop wel dat hij een bezinningsmoment inlast en dat hij zou verwelkomd worden met een stevig woordje.'