De Block: ‘Zwangere vrouwen mogen geen druppel alcohol drinken’
Foto: pixabay

Zwangere vrouwen mogen geen druppel alcohol drinken, vindt minister van Volks­gezondheid Maggie De Block (Open VLD). De gynaecologen zijn minder streng.

Voor minister De Block, zelf ook arts, is het duidelijk: alcohol drinken tijdens de zwangerschap en de borstvoeding is schadelijk voor de baby. Nog deze maand komt er een grootschalige campagne, waarbij artsen, gynaecologen, ziekenhuizen en vroedvrouwen materiaal aangereikt krijgen om erover te praten met hun patiënten.

‘Artsen weten te vaak niet goed hoe ze dit gesprek met hun patiënten moeten aangaan, zeker bij mensen van wie ze vermoeden dat hun alcoholgebruik te hoog ligt, of zelfs problematisch is’, zegt ­Heleen Vandenberghe van de Federale overheidsdienst Volksgezondheid. Artsen krijgen bijvoorbeeld gedetailleerde informatie over doorverwijsadressen.

Af en toe een glaasje

Zorgverleners krijgen ook een digitale gids over de verhoogde ­risico’s op aangeboren afwijkingen, een groeiachterstand en – bij een ‘aanzienlijk dagelijks gebruik’ – het foetaal alcohol syndroom (FAS) dat mentale achterstand, misvormingen in het gezicht en gedragsproblemen kan veroorzaken.

In de wachtzalen van de zorgverleners komen affiches met een baby die een armbandje ‘Nul procent alcohol’ aanheeft.

De gynaecologen zijn absolute voorstander van de campagne. Maar helemaal geen druppel vindt dokter Johan Van ­Wiemeersch, vicevoorzitter van de Vlaamse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG), net iets te fors uitgedrukt. ‘Wij hanteren al jaren een duidelijke zero­tolerantie voor nicotine. Wat alcohol betreft, zijn we iets vergevingsgezinder. Af en toe een glaasje kan voor ons.’

Volgens Nederlands onderzoek drinkt zo’n 9 procent van de zwangere vrouwen alcohol. Dat is een forse daling tegenover 2007, toen het nog om 22 procent ging. Opmerkelijk is dat hogerop­geleide Nederlandse vrouwen ­vaker tijdens en na de zwangerschap drinken dan lageropgeleide vrouwen. Tijdens de borstvoeding drinkt 24 procent van de vrouwen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig