Kris Hoflack en Nicholas Lataire weg bij VTM
Foto: VTM NIEUWS

Directeur nieuws Kris Hoflack en hoofdredacteur VTM Nieuws Nicholas Lataire verlaten allebei Medialaan. Een langlopend persoonlijk conflict leidde donderdagavond laat tot hun beider ontslag. An Goovaerts, voormalig hoofdredacteur van De Morgen, neemt tijdelijk over.

De poppen gingen donderdag aan het dansen, nadat een interne mail van dertien VTM-journalisten aan hun directie, was uitgelekt in De Morgen. Die mail was een aanklacht tegen het beleid van Nicholas Lataire, hoofdredacteur van het VTM Nieuws (zonder dat diens naam werd genoemd). Volgens sommigen paste de mail in een machtsstrijd tussen Lataire en Hoflack, die al langer verwikkeld zijn in een conflict. Vorig jaar, toen Hoflack nog algemeen hoofdredacteur was van de VTM-nieuwsdienst, stapte Lataire samen met enkele journalisten nog naar de directie om het vertrouwen in Hoflack op te zeggen.

Sinds Hoflacks promotie tot nieuwsdirecteur binnen de fusiegroep tussen Medialaan en De Persgroep, was er meer hiërarchische afstand gekomen tussen beiden, maar het conflict is nooit uitgepraat en etterde voort. Dat de mail uitlekte in De Morgen, een krant waarvan de hoofdredactie ook rapporteert aan Hoflack, voedt die theorie.

Donderdag werd de hele dag intens vergaderd op Medialaan, het was snel duidelijk dat er zou doorgepraat worden tot er een oplossing was. De oplossing die ceo’s ad interim Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx uitdokterden, is wel drastischer dan iemand had kunnen denken: beide ‘kemphanen’ verlaten dus het bedrijf.

Kris Hoflack en Nicholas Lataire weg bij VTM
Kris Hoflack Foto: rr

‘Rust op de redactie herstellen’

‘Dat VTM Nieuws nu schade zou ondervinden door een achterhoedegevecht op de redactie, mogen we niet laten gebeuren’, stellen ze in een persbericht. ’Daarvoor is VTM Nieuws te belangrijk. We hebben daarom gisteren en vandaag de tijd genomen om heel veel mensen van de redactie te spreken en zijn tot de conclusie gekomen dat het essentieel is de rust op redactie te herstellen. We zijn ervan overtuigd dat door een nieuwe aansturing de sereniteit op de redactie kan terugkeren.

Hoflack en Lataire hielden volgens het persbericht de eer aan zichzelf. Beiden verlaten ‘op eigen initiatief’ het bedrijf. Hoflack werkte zes jaar voor de nieuwsdienst van VTM, eerst als algemeen hoofdredacteur en het laatste half jaar als directeur nieuws, samen met Paul Daenen en Kurt Minnen. Lataire was sinds 2010 hoofdredacteur van VTM Nieuws.

An Goovaerts, die enkele maanden geleden plots Jurgen Oosterwaal boven zich moest dulden als hoofdredacteur bij De Morgen en het digitale luik van de krant als ‘troostprijs’ kreeg, begint vrijdagochtend meteen aan haar nieuwe baan als tijdelijk hoofdredacteur van VTM Nieuws. Daarmee is Lataire vervangen. Een vervanger voor de functie van Hoflack is er niet meteen.

 

 

Kris Hoflack en Nicholas Lataire weg bij VTM
Nicholas Lataire

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig