Ook CD&V-kandidaat stapt op om banden met Schild & Vrienden
Foto: rr

Naar aanleiding van de Pano-reportage over de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden trekt de 21-jarige Thomas Maes zich terug als kandidaat op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Stekene. Ook vier N-VA’ers zetten donderdag een stap opzij.

‘Ik ben slechts één keer aanwezig geweest op een activiteit van Schild & Vrienden en heb verder niets te maken met die vereniging, van wie ik de opinies niet deel’, aldus Maes. ‘Maar uit respect voor mijn medekandidaten op de CD&V-lijst, en vooral voor de dynamische, nieuwe lijsttrekster, zal ik niet deelnemen aan de verkiezingen’, meldt Maes.

‘Ik vrees dat mijn aanwezigheid op de lijst de kansen van mijn collega’s kan schaden’, stelt Maes nog. ‘Ik sta helemaal niet achter de doelstellingen van Schild & Vrienden. Ze staan zelfs haaks op mijn christendemocratische overtuiging. In het huidige klimaat kan ik evenwel niet meer politiek functioneren in Stekene.’

Eerder donderdag stapten al drie N-VA’ers in Maaseik, Aalst en Sint-Niklaas op als kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Al dan niet na enige dwang van de partij. Donderdagavond besloot ook kandidaat Jorden Dewachter niet meer op de N-VA-kieslijst in Puurs te zullen verschijnen. 'We wilden schade aan ons politieke project vermijden. Daarom hebben we in onderling overleg beslist dat Dewachter niet op de lijst zal staan', zegt lijsttrekker Jan Van Camp aan Het Nieuwsblad. 'Dewachter zegt nog steeds dat hij niets te maken heeft met Schild & Vrienden. Hij heeft enkel een Facebook-post geliket en neemt afstand van de racistische boodschappen.'

In Ninove en Lubbeek mochten in opspraak gekomen jongeren wel op de lijst blijven staan. ‘Wij zijn overtuigd van de goede trouw’, klonk het in Ninove.

Mogelijk twintigtal N-VA'ers

Met die vijf houdt het niet op. Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman begrootte gisteren dat mogelijk een twintigtal leden van Jong N-VA actief was bij Schild & Vrienden. Daarenboven nam de groepering ook nog de beveiliging van N-VA-kopstuk Theo Francken tijdens een van zijn lezingen op zich. Dat gebeurde niet op vraag van de staatssecretaris.

De N-VA haastte zich gisteren om openlijk afstand te nemen van Schild & Vrienden. ‘Voor ranzigheid en extremisme is in onze winkel geen plaats. Mijn moeder zei altijd dat je proper op jezelf moet zijn. Dat gaan we ook doen’, verklaarde voorzitter Bart De Wever in een gesprek met De Morgen. ‘We gaan dit opkuisen en we gaan verder.’ Met de bedenking wel dat er verder onderzoek vereist is.

Ook Vlaams Belang ziet leden van de entourage van Schild & Vrienden in zijn rangen opduiken. Jongerenvoorzitter Bart Claes houdt het op een ‘linkse heksenjacht’ en zegt er verder niet te hard mee bezig te zijn. Ook van Open VLD is er een lid in opspraak gekomen, al zou het hier om een veeleer beperkte betrokkenheid gaan.