Franse skinheads staan terecht voor doodslaan 18-jarige tegenbetoger: ‘We hebben ze kapotgemaakt’
Antifascistische actievoerders op een herdenking voor Clément Méric. Foto: AFP

In Frankrijk is deze week het proces begonnen over de dood van Clément Méric (18). De drie neonazi’s die terechtstaan riskeren tot 20 jaar cel. Ze doen er voor de rechtbank, net als hun ouders, alles aan om hun imago op te poetsen.

‘Ik ben veranderd. Ik wil niet dat mensen zich mij herinneren zoals ik vroeger was.’ Aan het woord is Esteban Morillo (25) die ervan verdacht wordt de slagen te hebben uitgedeeld die tot de dood leidden van Clément Méric. Hij staat sinds dinsdag in het beklaagdenbankje samen met Samuel Dufour (25), die net als Morillo terechtstaat voor slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder de intentie te doden, en Alexandre Eyraud (28), vervolgd voor geweld met verzwarende omstandigheden. Morillo en Dufour riskeren tot 20 jaar celstraf, Eyraud tot 5 jaar.

Méric, student en militant antifascist, trok op 5 juni 2013 met vrienden naar een stockverkoop van Fred Perry, een merk dat zowel bij extreemlinks als extreemrechts populair is. Ze kruisen een groep jongeren met tegenovergestelde overtuigingen: ze dragen White Power-t-shirts en hebben extreemrechtse tattoos. Er ontstaat ruzie en 7 seconden later zakt Méric bewusteloos in elkaar.

Morillo bekende meteen dat hij Méric twee keer met de blote vuist in het gezicht had geslagen. Dufour heeft altijd ontkend de jongeman te hebben aangeraakt. ‘We hebben ze kapotgemaakt’, verklaarden de beklaagden in sms-verkeer aan elkaar. ‘Ik heb geslagen met mijn boksijzer’, valt ook te lezen.

Het proces moet duidelijkheid brengen over de exacte omstandigheden waarin Méric omkwam. Wie viel wie aan? Wat gebeurde er tijdens het gevecht? En hoe stierf Méric? Medische experts wezen donderdag alvast de hypothese af van de advocaten van de familie Méric, als zou de neus van de jongeman gebroken zijn met zo’n boksijzer.

Beklaagde: ‘Wou gewoon bij mijn vrienden zijn’

Franse skinheads staan terecht voor doodslaan 18-jarige tegenbetoger: ‘We hebben ze kapotgemaakt’
Esteban Morillo. Foto: AFP

Bij aanvang van het proces dinsdag kwam Esteban Morillo al een eerste keer aan het woord. ‘Ik ben bedachtzamer geworden, minder beïnvloedbaar’, stelde de jongeman. Uiterlijk zag hij er in zijn pak en net kapsel alvast anders uit. De tattoo met ‘werk, familie, vaderland’, de leuze van het Vichy-regime dat tijdens WO II in bezet gebied collaboreerde met de Duitsers, liet Morillo wegwerken.

Hetzelfde geldt voor een tatoeage van Troisième Voie, een door de bekende Franse skinhead Serge Ayoub opgerichte extreemrechtse organisatie die na de dood van Méric verboden werd. ‘Ik ben in dat milieu terechtgekomen omdat ik bij mijn vrienden wou zijn’, stelde de jongeman op het proces. ‘Veranderd? Ik heb het gevoel dat u zich hebt schoongeveegd’, was de advocaat van de verdediging streng.

Ouders beklaagden: ‘We waren zo rechts mogelijk thuis’

‘Voor mij als vader is Samuel perfect, hij is mijn zoon’, verklaarde Jean-Michel Dufour, die net als de andere ouders van de beklaagden woensdag zijn zeg mocht doen. Vader Dufour noemde zichzelf daarbij rechts. ‘We proberen thuis zo rechts mogelijk te zijn.’ Andere ouders probeerden de extreemrechtse sympathieën van hun zonen dan weer te minimaliseren.

Weinig ouders van beklaagden toonden zich solidair met vader en moeder Méric. Collette Morillo wou hen wel iets zeggen: ‘We hebben veel met u geweend.’

Donderdag werd uitgekeken naar de getuigenis van Serge Ayoub; in zijn café verzamelden de skinheads zich na het noodlottige gevecht. Ayoub stuurde echter zijn kat om medische redenen. Donderdagavond of vrijdagochtend is het de beurt aan de ouders van Méric om het woord te nemen. Een uitspraak wordt volgende week vrijdag, 14 september verwacht.