Hoe Schild & Vrienden de macht wil
zonder zelf aan de knoppen te zitten

Aflevering 16 6 september 2018

Woensdag bracht Pano op één een blik achter de schermen van Schild en Vrienden, een rechts radicale jongerenbeweging, in het kielzog van voorzitter Dries Van Langenhove. De organisatie schopte het tot in de Raad van Bestuuur van de UGent, de Vlaamse Jeugdraad en tot op N-VA lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe is hen dat gelukt? En wat was hun doel? Binnenlandredacteur Stijn Cools brengt een analyse.

Beluister de podcast

Volg deze podcast:

Spotify iTunes RSS

Of reageer via:

machtwacht@standaard.be

De extra audiofragmenten die u hoorde, kwamen uit de uitzending ‘Wie is Schild & Vrienden écht?’ van VRT, uitgezonden in Pano op woensdagavond 5 september 2018 op één.

 
Over De Machtwacht

Wie trekt er aan de touwtjes, voor en achter de schermen? Dat is niet altijd even duidelijk. Zeker in België niet, waar de mandaten talrijk zijn en de architectuur van de macht ondoorzichtig is. Zijn de partijen belangrijker dan de parlementen? Of regeert de middenstand het land? Hoeveel macht hebben de werkgevers en de vakbonden? Zijn er wereldvreemde rechters? En wat zegt het over de plek van ons land in Europa en de wereld? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos en journalist Alexander Lippeveld analyseren in De Machtwacht elke vrijdag de politieke week die was, en de machten en krachten die daarin aan het werk waren. Ze laten zich daarvoor telkens bijstaan door een gast.

Presentatie: Alexander Lippeveld
Redactie: Jan-Frederik Abbeloos en Stijn Cools
Productie: Brecht Plasschaert
Chef audio en eindredactie: Wouter Van Driessche