Sminate roept commissie-Radicalisering samen
Nadia Sminate (N-VA) Foto: Photo News

Nadia Sminate (N-VA), voorzitster van de commissie-Radicalisering in het Vlaams parlement, roept haar commissie samen ‘om een signaal te geven’. In de Kamer doet voorzitter Siegfried Bracke iets gelijkaardigs.

‘De commissie-Radicalisering is opgericht om álle vormen van radicalisme en racisme te onderzoeken’, zegt Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA) - ook burgemeester van Londerzeel. ‘Natuurlijk kunnen wij extreemrechts en gewelddadig racisme niet in één, twee, drie oplossen, want wij werken vooral preventief. Toch heb ik vanmorgen het initiatief genomen om de commissie samen te roepen om een signaal te geven. Een signaal dat wij geen enkele vorm van racisme tolereren.’

Sminate wil donderdag een ‘breed debat’ voeren, al is de aanleiding natuurlijk de Pano-reportage over Schild & Vrienden, de Vlaams-nationalistische jongerenbeweging die in besloten kring racistisch, antisemitisch en seksistich taalgebruik hanteert, en daarbovenop koketteert met wapens.

‘Zielige vertoning’

‘Ik heb jongeren gezien die geen enkel respect hebben voor iedereen die anders is’, vervolgt Sminate. ‘Zij claimen de waarheid over de Vlaamse identiteit in pacht te hebben, maar ík heb daar een heel andere mening over. Voor mij is de Vlaamse identiteit inclusief en níét racistisch. Ik vond het een zielige vertoning. Deze jongeren hebben hulp nodig en moeten gestraft worden.’

Volgens Sminate horen de leden van Schild & Vrienden niet thuis in haar partij. De N-VA-top wil een gesprek aangaan met hen en zich nadien beraden. Intussen is een Jong N-VA’er uit Aalst, S. E., uit S&V gestapt én heeft hij een stap opzijgezet als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Bracke

Ook de Kamer in het federaal parlement zit niet stil. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) vraagt de commissies Binnenlandse Zaken en Justitie om zo snel mogelijk bijeen te komen. Ook hiervoor is de tv-reportage van Pano de aanleiding.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig