Schild & Vrienden: al drie kandidaten van N-VA-lijst geschrapt
Stijn Everaert Foto: rr
Na de Pano-reportage over Schild & Vrienden zijn al drie N-VA'ers die banden hebben met de Vlaams-nationalistische jongerenbeweging geschrapt van lokale lijsten. Een aan Schild & Vrienden gelinkte kandidaat op de lijst van N-VA-staatssecretaris Theo Francken in Lubbeek zet voorlopig geen stap opzij.

Dennis Laveaux, op de 20ste plaats voor N-VA in Maaseik, is daar van de lijst geschrapt. Dat meldt TV Limburg. 'We waren hier niet van op de hoogte', zegt lijsttrekker Marc Vereecken tegenover Het Laatste Nieuws. 'We dachten dat we met een goede kandidaat te maken hadden. Volgens hem is hij lid van de Facebookgroep (van Schild en Vrienden) en heeft hij één keer een actie bijgewoond. Ik heb hem erop attent gemaakt dat wij daar niets van willen weten.'

Eerder raakte al bekend dat Igor Praet (25), die op de 18de plaats stond voor de N-VA in Sint-Niklaas, daar niet langer op de lijst zal staan. Dat bevestigt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) aan TV Oost. Praet had banden met Schild & Vrienden.

Ook Stijn Everaert, lid van beide organisaties en kandidaat op de N-VA-lijst in Aalst, zet een stap opzij. Zijn Aalsterse afdeling zou hem van de lijst gehaald hebben. Op zijn Facebookpagina zei hij vanmorgen al dat hij uit Schild & Vrienden stapt.

‘Het is nooit mijn bedoeling geweest om onze jongerenpartij of moederpartij te schaden’, aldus Everaert. ‘Ik wil graag uw goede wil vragen. Voor iedere Jong N-VA’er die lid was van S&V (we zijn er allen nu uitgestapt, uiteraard). Niemand van ons is racistisch. (...) Sorry.’

Volgens de burgemeester van Aalst Christoph Dhaese (N-VA) neemt zijn lokale afdeling akte van de beslissing en distantieert ze zich van de ‘memes’ en ranzige beelden die in de Pano-reportage over ‘Schild en Vrienden’ te zien waren. ‘De kandidaten die een Facebook-link hebben, verbreken deze. Een Facebook-vriendschap betekent overigens niet dat men het eens is met ‘memes’ die in andere, geheime groepen worden gepost’, zo laat de burgemeester nog weten op zijn Facebook-pagina.

Ook kandidaat van lijst Francken gelinkt

Staatssecretarissen Theo Francken verwerpt de organisatie. ‘Dit is mijn Vlaanderen niet’, aldus Francken.
Een kandidaat op de lijst van Francken in Lubbeek, Nick Peeters (21), duikt op op een foto van sympathisanten van Schild & Vrienden, die genomen werd nadat de de beweging spontaan de beveiliging van een lezing van de staatssecretaris op zich had genomen. 'Ik had tot vorig jaar banden met Schild & Vrienden', geeft Peeters toe, die stelt dat zijn engagement nu fel verminderd is.

Van racistische en seksistische foto's en opmerkingen in besloten online groepen van de beweging, heeft Peeters naar eigen zeggen nooit iets gemerkt. 'Dat zijn groepen waar ik geen lid van was.'

N-VA gaat in gesprek

‘Zoek hulp’, was de duidelijke boodschap van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Op Radio1 benadrukte ze dat de leden in kwestie wat haar betreft uit de partij gezet mogen worden. ‘Het feit dat sympathisanten van Schild & Vrienden zeggen dat ik niet behoor tot hun volk staat in schril contrast met wat we zeggen en denken over die Vlaamse identiteit, die inclusief is’, zei Demir. ‘Wat mij betreft horen die jongeren niet thuis bij ons, maar nergens eigenlijk.’

Op het hoofdkwartier wordt afwachtend gereageerd. ‘Er zal een gesprek worden aangegaan, nadien beraden we ons over verdere stappen’, aldus partijwoordvoerder Bram Bombeek.

Ook Jong-N-VA distantieert zich

Jong-N-VA distantieert zich net als de overkoepelende partij van Schild & Vrienden. 'Ook wij zijn geschrokken van de reportage van gisteren', zegt jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. Die bevestigt dat een een twintigtal van de 3.800 leden van Jong-N-VA 'op een of andere manier' betrokken zijn bij de Vlaams-nationalistische jongerenbeweging.

'Dat gaat natuurlijk in verschillende gradaties: van een like op Facebook, tot deelnemen aan een actie of zelfs meedoen aan dat soort van neonazistische praat. In dat laatste geval is het zeker duidelijk dat ze niet bij de partij thuishoren', aldus Roggeman. Jong-N-VA gaat alle betrokkenen nu aanspreken en zien welke stappen kunnen worden ondernomen. 'Ze kunnen uit de jongerenafdeling en uit de partij als geheel worden gezet', benadrukt Roggeman.

Jong N-VA’er Jan Vanhove liet eerder weten dat alle Jong N-VA’ers afstand nemen van Schild & Vrienden. Hij neemt zelf de verantwoordelijkheid op, omdat hij naar eigen zeggen ‘het dichtst bij Dries Van Langenhove’ stond. ‘Ik ben me bewust van de ernst van de feiten, maar heb dit nooit gezien (of misschien niet willen zien). Dit valt niet goed te praten.'