Muiterij op de VTM-Nieuwsdienst
Elke Pattyn Foto: vtm
Dertien VTM-journalisten hebben de directie van Medialaan een scherpe mail gestuurd waarin ze de gang van zaken bij VTM Nieuws aanklagen.

De Morgen bracht de onrust vandaag aan het licht. 

Onder de dertien VTM-journalisten die de gang van zaken bij de nieuwsdienst aanklagen, zijn onder meer het nieuwsanker Elke Pattyn, de misdaadjournalist Faroek Özgünes en de reporter Julie Colpaert.

Medialaan bevestigt het bestaan van de mail. ‘De directie heeft gisteren akte genomen van de ongerustheid binnen de VTM Nieuws-redactie en praat ondertussen volop met de redactie’, reageert woordvoerster Sara Vercauteren. Op dit moment kunnen we daar geen verdere uitspraken over doen.’ Niemand van de betrokkenen wilde vandaag on the record reageren. Volgens Vercauteren zijn er gesprekken aan de gang om de zaak uit te klaren.

Wat staat er in de bewuste mail? ‘Als medewerkers, journalisten en gezichten van VTM Nieuws zien we ons genoodzaakt te schrijven’, klinkt het. ‘Niet uit eigenbelang of revanchisme, maar uit grote bezorgdheid om ons nieuws, dat we maand na maand aan kwaliteit zien inboeten.’

De journalisten klagen onder meer de onderwerpkeuze aan. Zo wordt er volgens hen al te vaak gekozen voor ongevallen, branden en weerfenomenen en te weinig voor politiek en buitenland. Bovendien zit de nieuwshiërarchie niet goed. Ook de relatie met de politieke wereld verslechtert. Dat zou onder meer blijken uit opmerkingen van politici als Bart De Wever (die nochtans vaak zijn opwachting maakt in de studio van het VTM-Nieuws) en Kris Peeters. ‘Weinig geruststellend met twee belangrijke verkiezingen op komst’, klinkt het.

Niet de eerste keer

Bij de redactie van VTM Nieuws waren er al eerder problemen. Vorig jaar stapte Nicolas Lataire nog samen met enkele journalisten naar de directie van Medialaan om het vertrouwen op te zeggen in algemeen hoofdredacteur Kris Hoflack. Lataire en Hoflack konden al langer niet meer samen door één deur. Hoflack is inmiddels gepromoveerd tot op het directieniveau binnen de fusiegroep tussen Medialaan (VTM) en De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen). Hij maakt deel uit van een driekoppige hoofdredactie die boven alle redacties staat: ook die van De Morgen, waarin de mail vandaag uitlekte.

Donderdagochtend stond een persontbijt gepland, waarbij Lataire samen met enkele schermgezichten (onder wie Elke Pattyn) de plannen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen uit de doeken zou doen. Vanmorgen om zeven uur kregen alle uitgenodigde journalisten de melding dat die bijeenkomst is uitgesteld. 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in