Onderzoeksrechter verhoort makers Pano-reportage Schild & Vrienden
Dries Van Langenhove Foto: VRT
De makers van de Pano-reportage over de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden zijn donderdag verhoord door een onderzoeksrechter.

Het getuigenverhoor gebeurde in het kader van het gerechtelijk onderzoek dat het parket van Gent donderdag is opgestart na de Pano-reportage van woensdagavond. 

'VRT NWS werkt mee aan het onderzoek, maar maakt hier verder geen details over bekend', luidt het bij de openbare omroep. De VRT wil geen commentaar kwijt op de vraag of de beelden van de reportage zijn overgemaakt aan het parket.

Het parket van Gent maakte donderdagochtend bekend dat het onderzoekt of door Schild & Vrienden strafbare feiten zijn gepleegd. ‘Aanzetten tot xenofobie en racisme is strafrechtelijk verboden en kan door het parket vervolgd worden zonder dat er een klacht is neergelegd', zei minister Geens in De Ochtend op Radio 1. Het is niet geweten of de inlichtingendiensten Schild & Vrienden al  eerder volgden. Geens zei wel dat de dienst extreme groeperingen, zowel links als rechts, volgt.


Het gelijkekansencentrum Unia reageerde eveneens verbolgen op de berichten van Schild & Vrienden die de reportage aan het licht bracht. Unia wijst erop dat de rechtse beweging al langer op haar radar lag. In het verleden kreeg de organisatie er al een tiental meldingen over.

'We bundelen alle onze verschillende dossiers over Schild & Vrienden want we hadden ze al langer in het vizier. Dit puik staaltje onderzoeksjournalistiek is extra bezwarend materiaal waarmee we stappen richting justitie zullen zetten. We contacteren dan ook de referentiemagistraat', aldus Unia-directeur Els Keytsman in een persbericht.

'De nieuwe berichten hebben alle kenmerken van hatespeech die aanzet tot haat, discriminatie, geweld. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, gaan we er ons nu met een juridisch oog over buigen. In het kader daarvan zal Unia de ploeg van Pano zelf contacteren en vragen of ze de screenshots van de berichten die zij vonden in de gesloten chatgroepen kunnen bezorgen.'

Op Twitter vroegen verschillende politici zoals Theo Francken, Zuhal Demir en Geert Bourgeois van N-VA en Yasmine Kherbache (SP.A) of Meyrem Almaci (Groen) dat het parket zou optreden tegen de jongerenbeweging Schild & Vrienden.

Opspraak na reportage

De Vlaams-nationalistische jongerenbeweging kwam woensdagavond in opspraak na een reportage van het VRT-magazine Pano. Daarin wordt getoond hoe achter de schermen, op online-discussiegroepen, racistische, antisemitische en seksistische cartoons en opmerkingen gedeeld worden. Ook verheerlijkingen van het nazisme en islamofobe cartoons passeren de revue.

‘Wat ik gisteren in Pano gezien heb, was niet opbeurend. Ik vond het niet leuk om naar te kijken. Dit soort taal heeft de wind in de zeilen sinds de terroristische aanslagen, ook in ons land,’ aldus nog Geens. ‘Er hebben altijd extreemrechtse groeperingen bestaan, maar de geest van de voorbije jaren is van die aard geweest om de polarisatie teweeg te brengen.’

Geens heeft ook veel vragen bij het feit dat sociale media zo gemakkelijk anonieme berichten doorlaten. ‘Dit dreigt te ontsporen.'