Rector UGent: 'Pano schokt mij diep'
Schild & Vrienden verstoort een manifestatie in Gent. Foto: DVH
De rector van de UGent reageert ontzet op de Pano-uitzending. Hij veroordeelt 'met de grootst mogelijke nadruk' wat hij hoorde en zag in de reportage over Schild & Vrienden. 'Dit is ontoelaatbaar', schrijft Rik Van de Walle.

'Ik heb met afschuw kennis genomen van de verwerpelijke activiteiten waarmee de groep Schild & Vrienden het maatschappelijke debat in Vlaanderen wil vergiftigen', reageert Van de Walle. 'Hoewel alles kan worden gedacht, is het duidelijk dat in een rechtsstaat niet àlles kan worden gezegd of gedaan', benadrukt de Gentse rector, die nog aangeeft dat de juridische (on)toelaatbaarheid van de getoonde activiteiten onderzocht moeten worden.

'De uitspraken van de heer Van Langenhove zijn niet de uitspraken van onze universiteit. Hij zetelt in de Raad van Bestuur, nadat hij democratisch werd verkozen door de studenten. Maar hij zit daar niet alleen. Er zijn 37 leden, zijn uitspraken zijn uitspraken van één bestuurder, die de andere bestuurders op geen enkel wijze binden. Laat staan dat ze de Raad van Bestuur of de universiteit als geheel zouden binden', laat Van de Walle nog weten. 

'Als rector van die universiteit ben ik het grondig met hem oneens. Ik wens dit expliciet te stellen, mede omdat ik ervan overtuigd ben dat de overgrote meerderheid van onze universiteit mijn afschuw ten aanzien van wat ik vanavond zag, met mij deelt.'

De Vlaams-nationalistische jongerenbeweging is in opspraak gekomen na een reportage van het VRT-magazine Pano. Daarin wordt getoond hoe achter de schermen, op online-discussiegroepen, racistische, antisemitische en seksistische cartoons en opmerkingen gedeeld worden. Ook verheerlijkingen van het nazisme, islamofobe cartoons en een spottend bericht over de doodgeschoten kleuter Mawda passeren de revue.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig