‘Allez, allez. Dans le ‘h’’
Foto: rr
Wetstraatredacteur Peter De Lobel is op pad. De komende weken volgt hij voor De Standaard de kiescampagne in Wallonië. Via deze blog kan u meekijken over zijn schouder. Vandaag: de familiedag van CDH in Namen.

Geen partijbijeenkomst is nog denkbaar zonder drone om alles te filmen. Op de familiedag van CDH, zondag in Namen, vliegen er twee rond. Ze filmen alles. De militanten, , de omhelzingen en de hartelijke begroetingen, de kinderen op de springkastelen. EN op het podium CDH-voorzitter Benoît Lutgen.

Die toont zich fier dat er voor de helft nieuwe lijsttrekkers zijn, maar ook dat zijn partij de deuren heeft opengegooid en resoluut is gegaan voor ‘listes d’ouverture’. Veel van die open lijsten trekken in oktober naar de kiezer onder een andere naam dan CDH. In Charleroi bijvoorbeeld is dat C+, Challenge humaniste + is het in Waver en in zijn eigen Bastogne is ‘Liste du Bourgmestre – CDH’.

Wanneer Lutgen nadien van journalisten vragen krijgt over de voelbare ongerustheid bij zijn militanten, de peilingen (die laag zitten, maar de laatste keer opnieuw een opwaartse knik kenden) en of sommige afdelingen de partijnaam misschien niet meer durven gebruiken, laat hij zijn ongenoegen even de vrije loop. De zon schijnt en de partij probeert de rug te rechten, dan liggen dat soort vragen uiteraard lastig.

'Tout le  monde dans le ‘h’

Gelukkig brengt de animator van dienst redding. ‘Allez, allez, tout le  monde dans le ‘h’. Kom erbij allemaal.’ Op de grond is een grote ‘h’ van ‘humain’ in CDH afgebakend. Hij maant iedereen aan om daarin gaan staan zodat de drones er verse campagnebeelden van kunnen maken. Dat gaat gepaard met oranje sjaaltjes en het nodige gegiechel, maar het lukt. Mooie foto.

En toch, op het beeld is zowat iedereen verzameld die op de familiedag aanwezig is. CDH is geen grote partij, maar een ware volkstoeloop is het hier dus niet. Een kopstuk sust. ‘We zitten midden in de campagne, op een zondag met mooi weer. Iedereen wil nu in zijn eigen gemeente campagne voeren. De timing was gewoon wat ongelukkig. Wacht maar af.’

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig