In het Brusselse Justitiepaleis is in de nacht van dinsdag op woensdag het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie gedeeltelijk ingestort. Maandag raakten al twee mensen gewond toen enkele archiefkasten in het hof van beroep het begaven en omvielen.

De instorting in het Hof van Cassatie vond plaats bij de dienst die strafdossiers beheert, een afdeling die niet toegankelijk is voor het publiek. 'Er zijn grote stukken naar beneden gekomen', bevestigt advocaat-generaal Henri Vanderlinden. Er raakte niemand gewond, maar de materiële schade is aanzienlijk.

Er zouden volgens Vanderlinden geen dossiers beschadigd zijn. 'Dat deel van de griffie is nu tijdelijk afgesloten en de nodige veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De mensen die er werkten, zijn verplaatst naar een ander deel van de griffie.' Vermoedelijk ligt waterinsijpeling aan de oorzaak van de instorting. Wat die waterinsijpeling heeft veroorzaakt, wordt nog onderzocht.

Twee gewonden door omgevallen kasten

Een ander incident vond maandagvoormiddag rond 09.30 uur plaats op de griffie van het hof van beroep, elders in het Brusselse Justitiepaleis. Twee griffiemedewerkers waren aan het werk in de zaal waar de Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen toen twee kasten omvielen en raakten gewond. Een van hen liep twee gebarsten ribben op en is al opnieuw aan het werk, de tweede liep een open wonde aan de arm op, en een afgescheurde pees. Die man moest maandag meteen geopereerd worden en zal een tweetal maanden arbeidsongeschikt zijn.

De metalen archiefkasten die gebruikt worden om de dossiers op te slaan, zijn verankerd in het plafond. Om een nog onduidelijke reden begaf de verankering van een van de archiefkasten het.waardoor die omviel en een aantal andere kasten meesleurde in zijn val.

Door het incident zijn de zalen waar de Franstalige en Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen, tijdelijk ontoegankelijk. 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig