Britse politie stelt twee Russen in beschuldiging voor vergiftiging Skripal
Hulpdiensten schermen de bank af waar de Skripals in kritieke toestand gevonden werden. Foto: AFP

Scotland Yard heeft voldoende bewijs om Alexander Petrov and Ruslan Bosjirov in beschuldiging te stellen voor de vergiftiging van Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

Twee mannen met de Russische nationaliteit worden in beschuldiging gesteld voor de aanval op ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, die in maart vergiftigd werden met novitsjok in de stad Salisbury. Dat maakten de Britse politie en aanklagers woensdag bekend.

De twee reisden met geldige Russische paspoorten onder de namen Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov. Enkele dagen voor de vergiftiging arriveerden de twee Russen in het Verenigd Koninkrijk. Op 4 maart, de dag na de vergiftiging, verlieten ze het land richting Rusland. 

Uitlevering

Het VK zal niet om de uitlevering van de twee vragen. 'De Russische wet laat uitlevering van eigen burgers naar andere landen niet toe', klinkt het. 'Moest dit veranderen, dan zullen we wel vragen om uitlevering.' Sowieso wordt er een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Als ze naar Europese landen reizen waar dat aanhoudingsbevel van toepassing is, zullen ze dus worden gearresteerd en dan wel uitgeleverd worden aan het VK.

Militaire geheime dienst 

Bij de gifaanval in maart raakten voormalig spion Sergei Skripal (66) en zijn dochter besmet met het dodelijke novitsjok. Skripal en zijn dochter Joelia (33) werden toen in Salisbury bewusteloos op een bank aangetroffen. Ze werden opgenomen in het ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen. De overlevingskansen voor de twee waren klein, maar uiteindelijk konden zowel Sergej als Joelia het ziekenhuis na weken verlaten.

Skripal was ooit de topman van de Russische militaire geheime dienst GRU en werd in Rusland veroordeeld als Brits spion, en in 2010 vrijgelaten bij een gevangenenruil. De vergiftiging van Skripal en zijn dochter leidde in het voorjaar tot een zware diplomatieke crisis tussen Rusland en het westen.