Doek valt definitief voor bedrijf ‘godin van Silicon Valley’
Foto: REUTERS

Theranos, het door schandalen geplaagde Amerikaanse bloedtestbedrijf, houdt definitief op te bestaan. In een e-mail, die in het bezit is van The Wall Street Journal, schrijft de ooit veelbelovende start-up zich op te heffen.

Theranos trof eerder dit jaar een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC in een zaak rond fraude en misleiding van beleggers. Het bedrijf ziet zich nu genoodzaakt te stoppen, omdat het niet kan voldoen aan de voorwaarden voor een lening van 65 miljoen dollar. De naar schatting 5 miljoen dollar die Theranos nog in kas heeft, wordt verdeeld onder andere schuldeisers.

Theranos was een blikvanger in Silicon Valley, mede door topvrouw Elizabeth Holmes. Door haar voorliefde voor coltruien en boude uitspraken werd ze vaak vergeleken met Apple-oprichter Steve Jobs.

Holmes (34) beweerde veertien jaar lang dat haar bedrijf meer dan 200 ziekten kon detecteren uit enkele druppels bloed uit de vingertoppen van mensen. Deze eenvoudige procedure, met behulp van een innovatief apparaatje (Edison), zou de VS jaarlijks 200 miljard dollar aan ziektekosten besparen.

Met dit grotendeels verzonnen verhaal haalde ‘de godin van Silicon Valley’ bij gerenommeerde investeerders 900 miljoen euro op en bracht ze duizenden levens in gevaar met valse analyseverslagen.

Tegen Holmes loopt nog een strafzaak. De oprichtster van ­Theranos wordt beschuldigd van negen gevallen van fraude en twee gevallen van samenzwering tot fraude. Ze riskeert tot twintig jaar cel.