‘Twaalf doden bij Russische bombardementen in Idlib’
Er is sprake van 45 bombardementen in de driehoek die wordt gevormd door westelijk Idlib, de Ghab-vlakte buiten de stad Hama, en het noordoosten van Latakia. Foto: AFP

Zeker twaalf burgers zijn om het leven gekomen bij Russische bombardementen op de Syrische provincie Idlib dinsdag. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het Observatorium voor de Mensenrechten in Syrië, dat de burgeroorlog in Syrië monitort. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de situatie in Idlib. Dat heeft de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, gezegd.

Er is sprake van 45 bombardementen in de driehoek die wordt gevormd door westelijk Idlib, de Ghab-vlakte buiten de stad Hama, en het noordoosten van Latakia. Onder de doden zouden vijf kinderen zijn. In een eerdere balans was sprake van negen doden.

‘Idlib is ernstig. Het is een tragische situatie’, aldus ambassadrice Haley, die momenteel het roterend voorzitterschap van de Veiligheidsraad waarneemt. Later deze maand volgen nog twee andere zittingen van de Veiligheidsraad over het conflict in Syrië.

Idlib, een provincie in het noordwesten van Syrië, is het laatste rebellenbolwerk in het land. Het Syrische regeringsleger plant met de steun van Rusland en Iran een offensief in de regio. De Verenigde Naties en de hulporganisaties ter plaatse waarschuwen dat zo’n militaire operatie tot een humanitaire ramp zou leiden. In de regio leven namelijk ongeveer 3 miljoen burgers.

Amerikaans president Trump sprak maandag van een ‘grove humanitaire vergissing’ als Syrisch president Bashar al-Assad Idlib ‘roekeloos’ zou aanvallen.