Tweede gezin opgesloten in Steenokkerzeel
Het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel Foto: Photo News

Een gezin van zes, een moeder met vijf kinderen, werd opgesloten in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Dat liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten via Twitter.

Het gezin is afkomstig uit Azerbeidzjan en verblijft al jaren is ons land. Dat schrijft VRT NWS. De moeder heeft al een aantal keer geprobeerd om een asielaanvraag in te dienen, maar die werden allemaal negatief afgesloten.

 

 

‘Het gezin heeft een vrijwillige terugkeer telkens geweigerd en dan is een gedwongen terugkeer de enige optie. Alles wordt nu in gereedheid gebracht om die terugkeer te organiseren’, zegt de woordvoerster van Francken aan VRT NWS.

Sinds augustus bestaat de mogelijkheid om gezinnen met kinderen in een speciaal deel van het gesloten centrum in Steenokkerzeel op te sluiten, een beslissing die al veel stof deed opwaaien.

Gezin uit Servië
Vorige maand werd een eerste gezin met kinderen opgesloten. Het is de eerste keer in tien jaar dat België opnieuw uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen opsluit, na verschillende veroordelingen, onder andere door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het gezin uit Servië is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 onwettig in ons land. De moeder heeft intussen een nieuwe asielprocedure opgestart voor haar zesjarige dochter, die in België geboren is. Daardoor kunnen ze nog niet gerepatrieerd worden. Het oudste meisje, 6 jaar, wordt volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen geplaagd door doodsangsten, onder meer door de arrestatie.