Heibel over rode pennenzakken in Brussel
In de pennenzak zat een schaar, scherper, gom, lijmstift, potlood, latje en een pen in vier kleuren. Foto: rr

De Brusselse schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS) deelde rode pennenzakken uit aan leerlingen van het eerste leerjaar in het lager onderwijs. Oppositiepartij Ecolo verwijt de schepen dat ze verkiezingscampagne voert.

‘In de 18 jaar dat Faouzia Hariche schepen voor openbaar onderwijs is, is het de eerste keer dat kinderen dit soort cadeau krijgen’, zegt gemeenteraadslid Zoubida Jellab van Ecolo aan Bruzz. Volgens haar is het pure verkiezingspropaganda. Politici mogen sinds 14 juli geen cadeautjes meer uitdelen tijdens de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

De actie heeft volgens Hariche niets te maken met de verkiezingen, maar passen in het doel van het schepencollege om onderwijs zo betaalbaar mogelijk te houden. En het feit dat de pennenzakken rood zijn, de universele kleur van het socialisme, is toeval. Rood is volgens Hariche vooral één van de officiële stadskleuren van Brussel.

Enkel Franstalige scholen

Daarnaast is er ook kritiek op de schepen omdat geen enkele Nederlandstalige school pennenzakken kreeg, maar 22 van de 23 Franstalige scholen wel. De schepen verdedigt zich door te zeggen dat de pennenzakken al in juni besteld werden, op basis van het aantal inschrijvingen toen. ‘Daardoor krijgen een aantal scholen nu geen pennenzakken. Maar het Nederlandstalig onderwijs telt nu eenmaal minder leerlingen’, zegt ze aan Bruzz. Ze maakt zich sterk dat op termijn elke Brusselse leerling uit het eerste leerjaar zo’n pennenzak zal krijgen.