Stropers doden tientallen olifanten nabij wildpark in Botswana
Archiefbeeld. Foto: AFP

In de buurt van het Okavango Delta-wildpark in Botswana zijn bijna 90 dode olifanten gevonden. Dat meldt Elephants Without Borders, dat aan een luchtonderzoek bezig is.

De hulporganisatie Elephants Without Borders hebben 87 dode olifanten geteld in de buurt van het Okavango Delta-park. De wetenschappers die deelnemen aan het luchtonderzoek van de organisatie, werden de meeste dieren gedood voor hun slagtanden. De voorbije drie maanden werden ook vijf witte neushoorns door stropers gedood.

‘Ik ben geschokt’, reageert Mike Chase van Elephants Without Borders ontzet. ‘De schaal waarop hier olifanten zijn gestroopt, is naar mijn weten de grootste ooit in Afrika.’ Het onderzoek van de organisatie is nog maar halfweg, en de wetenschappers vrezen dat het uiteindelijke cijfer van gestroopte olifanten dus nog veel hoger zal liggen.

Botswana was lang een toevluchtsoord voor olifanten uit buurlanden. Een gewapende en goed georganiseerde antistroperseenheid hield de stropers er weg. Sinds de eenheid echter ontwapend werd, is de situatie veranderd, stelt Chase. Dat gebeurde in mei, een maand na de eedaflegging van de nieuwe president, Mokgweetsi Masisi. ‘Stropers richten hun geweren nu op Botswana. We hebben de grootste olifantenpopulatie van Afrika (130.000 olifanten) en het jachtseizoen is open.’

Volgens een onderzoek van Elephants Without Borders in 2015 werd een derde van de Afrikaanse olifanten de voorbije 10 jaar gedood.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in