Burgemeesters ontgoocheld na overleg over snelwegparkings: ‘Teleurstellend en pijnlijk’
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Foto: Photo News

De Vlaams-Brabantse burgemeesters met een snelwegparking op hun grondgebied reageren ontgoocheld na hun contact met het kabinet-Jambon.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) nodigde de burgemeesters uit nadat een aantal van hen vorige week geklaagd had over de gebrekkige ondersteuning door het Vlaamse en het federale niveau bij de beveiliging van hun parking tegen transmigranten. 

Volgens Jambon zouden alle problemen uitgeklaard worden, maar zo voelen de burgemeesters van Vlaams-Brabant, de eersten die uitgenodigd waren, dat niet aan. ‘Veel beloftes, weinig concreets’, vat Dirk Claes (CD&V), burgemeester van Rotselaar, de vergadering samen. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), noemt de vergadering ‘teleurstellend’ en zelfs ‘pijnlijk’. De ministers zelf waren trouwens niet aanwezig, alleen hun kabinetsmedewerkers.

Langgerekte klaagzang

‘We waren niet onder de indruk’, zegt Bonte. ‘Ze hebben hun engagementen nooit of slechts zeer laat ingevuld. Het kwam eigenlijk neer op één langgerekte klaagzang in de richting van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).’

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lode De Witte, wijst er op dat Weyts drie jaar geleden al een plan aankondigde. Dat moest vastleggen welke parkings alleen geschikt zijn voor kortparkeren en op welke parkings vracht­wagenchauffeurs kunnen overnachten. Die laatste zouden dan beter beveiligd worden.

Maar op de vergadering bleek dat het plan niet klaar is. De studie wordt over enkele weken afgerond, maar het zal waarschijnlijk nog een hele tijd duren voor de conclusies gerealiseerd kunnen worden. ‘Bovendien is er alleen rekening gehouden met de capaciteit van de parkings, niet met de huidige beveiliging’, zegt Dirk Claes.

Het toezicht via privébewakingscamera’s schiet volgens de burgemeesters ook te kort. ‘De bedrijven die de beelden bekijken moeten de politie waarschuwen als ze iets vaststellen, maar dan is het al te laat’, zegt Bonte. Een van de problemen daar is dat de diensten van de federale politie nog altijd onderbemand zijn. Beloftes waren er wel: zo zou de parking in Rotselaar begin 2019 eindelijk een nieuwe afsluiting moeten krijgen.