Francken na lingeriebericht: ‘Iedereen doet maar lekker zijn ding’
Theo Francken. Foto: Bart Dewaele

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft voor het eerst gereageerd op zijn ophefmakende Facebookbericht over mannenlingerie. ‘Ik wou holebi’s helemaal niet viseren’, zegt hij tegen VTM Nieuws. Maar excuses komen er niet.

‘Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden... Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen’ De Facebook-post van staatssecretaris Theo Francken zorgde vorige week voor heel wat commotie.

‘Ik wou holebi’s helemaal niet viseren’, komt Francken terug op de heisa op VTM Nieuws. ‘Dat was absoluut niet de bedoeling. Het was gewoon een opinie die ik heb. Ik vind dat er heel wat media-aandacht gaat naar bepaalde zaken die laten we zeggen, randverschijnselen zijn in de maatschappij. Daar wordt heel veel aandacht aan besteed en ik vind dat niet altijd even nuttig. Maar soit, iedereen doet maar lekker zijn eigen ding.’

Geen excuses

Het Facebook-bericht lokte felle reacties uit, en werd ook door partijgenoten veroordeeld. ‘Iemands seksuele identiteit is een individuele vrijheid die je op je eigen manier beleeft en waar niemand anders zaken mee heeft’, reageerde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir. ‘Ik zal hem uitleggen waarom dit zo gevoelig is’, was ook Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn streng.

Holebivereniging Çavaria eiste excuses, maar die waren volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever niet nodig, aangezien de post een persoonlijke opinie van Francken was en geen partijstandpunt. ‘Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je opinies hebt.’ Die excuses komen er ook nu niet: ‘Ik heb daar voor de rest niet op te reageren. Ik heb dat verwijderd en daarmee is de kous af’, besluit Francken.