Kris Peeters: ‘Uitspraken Bart De Wever zijn <I>not done</I>’
Foto: Wim Hendrix

Vicepremier en Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters levert in een tweet kritiek op de uitspraak van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die zei maandagochtend dat er Antwerpse gemeenteraadsleden zijn die ‘op één klik van de georganiseerde misdaad zitten’.

De Wever zei vooral een risico te zien bij partijen ‘die hun stemmen rekruteren bij bepaalde bevolkingsgroepen, in bepaalde wijken, in bepaalde sportclubs.’ Binnen de eigen N-VA zou dat probleem zich volgens hem niet voordoen.

Vicepremier Kris Peeters kreeg een extra sneer. ‘Ik heb een vicepremier gehad die op de Turnhoutsebaan een winkel is binnengestapt die eigendom is van iemand die is veroordeeld voor wapenhandel, mensenhandel en drugshandel en het dan presteert om te zeggen: het is hier toch helemaal niet zo slecht, in tegenstelling tot wat De Wever zegt.’

Peeters zei aan De Standaard aanvankelijk niet te willen reageren. In een tweet doet hij dat nu toch. ‘De recente uitspraken van Bart De Wever en staatssecretaris Philippe De Backer zijn not done. Antwerpen verdient meer sérieux dan dat. We moeten de campagne op een hoger niveau voeren en echte oplossingen vinden voor de uitdagingen in ‘t Stad’, schrijft Peeters.

De CD&V’er keurt dus niet alleen de uitspraken van De Wever af, maar ook de recente uithaal van De Backer (Open VLD). Die zei afgelopen vrijdag dat De Wever emotioneel ongeschikt is Antwerpen te leiden. ‘We hebben een burgemeester nodig met empathie, niet iemand die polariseert’, zei de liberaal.

Beels furieus

SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels reageerde maandagochtend al op De Wever. ‘Hier word ik nu eens echt razend van. In plaats van gratuite beschuldigingen te uiten, dat hij naar het parket stapt als hij bewijzen heeft. En anders moet hij zwijgen’, zei ze furieus.

Wouter Van Besien (lijsttrekker Groen) reageerde niet anders. ‘Bart De Wever voert dezelfde campagne als in 2012. Alleen is de N-VA nu bevoegd voor alles, maar verantwoordelijk voor niets. De Wever creëert een klimaat van angst.’