Auteursvereniging vecht benoeming van Mia Doornaert aan
Mia Doornaert. Foto: Bart Dewaele

De VAV, de Vlaamse Auteursvereniging, vecht de benoeming aan van Mia Doornaert als voorzitter van het Fonds voor de Letteren. De vereniging stelt daarvoor een procedure in bij de Raad van State.

In juli werd bekend dat Mia Doornaert (72) de nieuwe voorzitter wordt van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), de instelling die het Vlaamse letterenbeleid behartigt. De columniste en voormalig journaliste van De Standaard volgt in die functie Jos Geysels op.

De benoeming van Doornaert werd in de letterenwereld op kritiek onthaald, onder meer omdat ze niet volgens het boekje zou zijn verlopen. Volgens het decreet moet het fondsbestuur een kandidaat-voorzitter kiezen uit zijn rangen en voordragen aan de Vlaamse regering. Die benoemt vervolgens de nieuwe voorzitter.

In het geval van Doornaert benoemde de regering een voorzitter op voordracht van de N-VA. Dat gebeurde toen het nieuwe fondsbestuur nog niet voltallig was: aan de zeven politiek benoemde bestuurders moesten nog vier onafhankelijke bestuursleden worden toegevoegd. Wie dat zullen zijn, is nog niet bekend, en ze hebben dus ook geen stem in wie de voorzitter van het VFL moet worden.

Volgens de VAV, een belangenvereniging van en voor Vlaamse auteurs die zowat 600 leden telt, is de benoeming daarom onwettig. Hun advocaat Paul Bekaert vraagt de vernietiging van het benoemingsbesluit voor de Raad van State.

Het mandaat van Mia Doornaert ging in op 1 september. Doornaert verblijft op dit moment in Moskou. Ze wenste aan de telefoon niet te reageren op het nieuws.