Opmerkelijk tafereel in het Mefou Primate Park in Kameroen. Daar sloot een gorilla van 200 kilogram, genaamd Bobo, vriendschap met een piepkleine galago. ‘We hebben nog nooit een wilde primaat vriendschap zien sluiten met een geredde gorilla’, zegt woordvoerster Elissa O’Sullivan.

‘De verzorger vond Bobo en de galago samen toen hij ’s ochtends aan zijn werk begon’, zegt O’Sullivan. ‘Beide dieren hebben elkaar toevallig gevonden.’

De galago, een nachtactief half­aap­je met een lan­ge staart en een gro­te kop met gro­te ogen, woont volledig in het wild, terwijl Bobo al 22 jaar in het natuurreservaat woont. De gorilla werd op tweejarige leeftijd gered door Ape Action Africa, nadat hij wees was geworden door stropers.

Niet in scène gezet
De speelpartij tussen de primaten duurde ongeveer twee uur, nadien liet Bobo zijn vriend terug vertrekken in de natuur. De andere gorilla’s van de groep waren erg nieuwsgierig, maar Bobo wou de galago niet delen. ‘De galago was niet bang van Bobo, en speelde ook wat rond in het gras. Maar hij koos ervoor terug bij Bobo te gaan’, zegt O’Sullivan.

Ape Action Africa onderstreept dat de ontmoeting erg bijzonder is. ‘Apen zijn geen huisdieren en het is belangrijk te weten dat wij deze ontmoeting niet in scène hebben gezet voor het plezier van mensen’, aldus O’Sullivan.