Priester staat terecht voor schuldig verzuim bij zelfdoding
Foto: photo news

Een 57-jarige priester uit Brugge heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor schuldig verzuim. Volgens het Openbaar Ministerie zocht hij geen hulp toen een 54-jarige kennis hem duidelijk vertelde over zijn zelfmoordplannen.

Op 1 oktober 2015 werd priester Alexander S. (57) opgebeld door een 54-jarige kennis uit Gistel, die al langer met depressies kampte. Tijdens drie telefoongesprekken en enkele sms-berichten gaf de man duidelijk aan dat hij zichzelf van het leven wilde beroven. In de loop van diezelfde nacht verstikte de man zich in zijn wagen.

Toen de contacten met de priester aan het licht kwamen, diende zijn weduwe klacht in bij de onderzoeksrechter.

Volgens de burgerlijke partij had Alexander S. hulp moeten zoeken voor zijn kennis. Meester Patrick Bernard Martens merkte op dat de beklaagde tijd genoeg had om in te grijpen. Ook volgens het openbaar ministerie was er duidelijk sprake van schuldig verzuim. 'Iedereen moet een mens in nood helpen, op die regel bestaan geen uitzonderingen', aldus procureur Guy Billiouw.

De verdediging pleitte dat de priester wel degelijk geprobeerd heeft om de man op andere gedachten te brengen. Bovendien bevond hij zich in een moeilijke positie door het biechtgeheim.

Zelf zei de priester in november vorig jaar over de zaak: ‘Het was duidelijk dat het om serieuze plannen ging. Ik heb alles gedaan om hem ervan te overtuigen geen overhaaste beslissingen te nemen. Is het dan mijn fout dat die man uiteindelijk toch beslist om zich van het leven te beroven?’

De verdediging vroeg vanmorgen de vrijspraak voor de priester.

De uitspraak volgt op 1 oktober.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.