160 binnenschepen 'gegijzeld' door sluizenblokkade
themabeeld Foto: rr

Door de vakbondsstaking van ACOD bij verschillende sluizen liggen zowat 160 binnenvaartschepen geblokkeerd op de Vlaamse waterwegen. 'Broodroof', vindt Jo Van Duynslaeger van de Vereniging van Belgische binnenvaartreders.

De socialistische ambtenarenbond ACOD voert vandaag een 'sluizen dicht'-actie. De bond blokkeert verscheidene sluizen op het Albertkanaal, op de boven-Schelde en rond de havens van Gent en Zeebrugge.

Jo Van Duynslaeger, voorzitter van de Vereniging van Belgische Reders der binnen- en Rijnvaart (VBR), reageert bijzonder boos op de actie. Hij vindt de 24 urenstaking broodroof en hekelt dat de binnenschippers het slachtoffer zijn van een conflict waar ze niets mee te maken hebben. 'We doen dienst als gijzelaars'.

Met de sluizenactie protesteert het ACOD tegen de plannen van de Vlaamse regering om het ambtenarenstatuut te hervormen.

Tandje bij steken

Het is niet de eerste sluizenblokkade. De voorbije weken waren er al gelijkaardige acties waarbij telkens enkele sluizen werden dichtgehouden. De socialistische overheidsvakbond steekt vandaag een tandje bij. Sinds gisteravond laat zijn vier sluizen op het Albertkanaal (Wijnegem, Hasselt, Diepenbeek en Ham) dicht en in de loop van vandaag wil het ACOD ook de sluizen van Evergem op de Gentse Ringvaart, de sluis op de Schelde in Oudenaarde en op de Leie in Menen en die op de Stadsvaart rond de stad Brugge platleggen. 

Algemeen vakbondssecretaris Jan Van Wesemael maakt zich sterk dat  de actie vooral voelbaar is in de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge. ‘We kiezen voor enkele strategische plaatsen. Er staan stakingsposten opgesteld en de meerderheid van ons personeel zit vandaag thuis’, zegt de ACOD-voorman.

In de havens hebben ze niet meteen een goed zicht op de impact. Volgens Johan Bresseleers van de haven van Gent liggen er voor de sluis van Evergem wel meer binnenschepen dan normaal aangemeerd. Hij gaat er wel van uit dat bedrijven in de haven hun voorzorgen hebben genomen en afspraken hebben gemaakt met binnenschippers die op weg waren om te lossen of te laden.

Van Duynslaeger van de VBR verzekert echter dat het voor verscheidene binnenschippers vandaag een verrassing is geweest dat de sluizen geblokkeerd waren.

Hoe het verder moet in het conflict met de bevoegde minister Liesbeth Homans (N-VA) over het ambtenarenstatuut is onduidelijk. Op 24 september is er nieuw overleg met de Vlaamse regering. De agenda voor die vergadering is nog niet bekend.