‘De onderwijsminister moet verder van de koepels staan’
Bart De Wever Foto: Jan Van der Perre

N-VA-voorzitter Bart De Wever ‘steekt niet onder stoelen of banken’ dat zijn partij graag de volgende minister van Onderwijs levert.

‘We hebben goed samengewerkt met Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V)’, zegt De Wever in De Ochtend op Radio 1. ‘Maar we hebben een minister nodig die verder van de koepels afstaat’. De Wever legt de schuld van de nivellering van het onderwijs bij de onderwijskoepels. Hij wijst naar tendensen die vaak ‘uit de koepels naar voren worden geschoven.’ Daarbij laat hij uitschijnen dat Crevits te veel meegaat in de voorstellen die de Katholieke onderwijskoepel formuleert.

‘Onderwijs is onze grootste troef. N-VA staat voor meer blauw op straat, maar ook meer grijze massa op straat’. Daarmee pleit hij voor meer mensen voor de klas en minder in het onderwijsbeleid. Daarbij ‘steekt hij niet onder stoelen of banken’ dat zijn partij graag de volgende minister van Onderwijs levert. Hij wijst er bovendien op dat zijn partij wel degelijk heeft gewogen op onderwijs in de vorige regering. Zijn partij heeft een rem gezet op de brede eerste graad en haar rol gespeeld in de hervorming van het M-decreet.

‘Niet stil gevallen’

Van de federale regering vindt hij dat die wat is stilgevallen. ‘In het zomerakkoord staan heel goede dingen, zoals de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Maar in het begin ging het veel harder. Dat is normaal. Dat is geen kritiek op de regering of de premier. En ik begrijp de bezorgdheid die leeft binnen de partij. Het klopt dat de regering op het einde niet meer zo zwaar doorpakt en die perceptie weegt door.’ Hij blijft bovendien erg sceptisch over een regeling voor de Arco-coöperanten. De regering beslist normaal vrijdag over de beursgang van Belfius met daaraan gekoppeld een Arco-regeling. Maar De Wever blijft zinspelen dat zo’n regeling nooit de Europese toets zal doorstaan. ‘Ik vrees dat men die mensen ooit zal moeten zeggen dat het geld weg is.’

Aan de recente uithaal van Philippe De Backer, Antwerpse lijsttrekker voor Open VLD, maakt De Wever geen woorden vuil. De Backer omschreef De Wever als ‘emotioneel ongeschikt om Antwerpen te leiden’. ’Dat is een manier om aandacht te zoeken. Ik ben loyaal en men zal mij nooit betrappen op deloyale uitspraken over mijn coalitiepartners. Ik zou graag verder doen; we hebben een coherente coalitie’.