PS wil regeren met Ecolo en Défi
Foto: Bart Dewaele

PS-voorzitter Elio Di Rupo is voorstander voor een PS-Ecolo-Défi-coalitie voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober en de parlementsverkiezingen van 2019. Hij antwoordt daarmee op het voornemen van de MR om de PS uit te sluiten en de huidige meerderheden met cdH in Wallonië en de Zweedse coalitie op federaal niveau voort te zetten.

Di Rupo, die niet de gewoonte heeft om in zijn kaarten te laten lijken, doet dat nu wel in een gesprek met Le Soir. In dat interview breekt hij een lans voor coalities met Ecolo en Défi (de partij van Olivier Maingain). Hij noemt het een ‘coalitie van de vooruitgang’.

Die keuze wekt geen verwondering. CDH heeft jarenlang een tandem gevormd met de PS, tot voorzitter Benoit Lutgen in de zomer van 2017 de coalities met de door schandalen geplaagde PS opzegde. Een ultieme poging van Lutgen om zijn zieltogende partij nieuw leven in te blazen.

In Brussel is Lutgen echter nooit geslaagd in een machtswissel. Regeringspartij Défi is de coalitie met de PS altijd trouw gebleven. De partij voert sociaaleconomisch ook eerder een centrum-linkse koers. En Ecolo is nooit ingegaan op de sirenenzang van Lutgen. Daardoor heeft hij nooit samen met de MR de PS kunnen wippen  in de Brusselse regering. CDH zit vandaag langs Franstalige kant nog altijd met PS en Défi in de Brusselse regering.

De PVDA zou een gedroomde partner voor de PS kunnen zijn, maar heeft altijd gezegd niet onmiddellijk mee te willen besturen. De PS hoedt zich er bovendien voor om de PVDA, die vist in hetzelfde kiespubliek, niet te groot te maken door ze mee aan de macht te brengen.

Maar om samen te besturen, moet de droomcoalitie wel voldoende stemmen krijgen. En dat is alvast vandaag in Wallonië niet het geval. In Brussel zou het kunnen, terwijl federaal geen meerderheid langs Franstalige kant nodig is om mee te regeren. MR levert daarvan vandaag al het bewijs.  Di Rupo geeft wel aan nog geen concrete stappen gezet te hebben ‘Het woord is eerst aan de burgers.’

En die burgers staan volgens MR-voorzitter Olivier Chastel nu voor een duidelijke keuze: tussen een centrumrechtse coalitie met ambitie of een linkse coalitie. ‘Wie kiest voor de linkse coalitie, tegenover een centrumrechts Vlaanderen, zet de deur open voor nieuwe institutionele hervormingen’, waarschuwt Chastel nog.