Brussel en Vlaanderen maken plaats voor schoolstraten
Een schoolstraat in Antwerpen Foto: Jan Van der Perre

Er komen meer schoolstraten in Vlaanderen en Brussel. Het Brussels Gewest trekt er voortaan elk jaar één miljoen euro voor uit. Ook Vlaanderen maakt budget vrij. Dat schrijft De Morgen.

In Brussel maken staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) met de oprichting van het ‘schoolstratenfonds’ geld vrij voor schoolstraten. Die zijn ’s ochtends en ’s avonds afgesloten voor het verkeer en weren de auto zo veel mogelijk. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede, maar ook de luchtkwaliteit.

Het fonds zal goed zijn voor de inrichting van een 50-tal schoolstraten, maar de Brusselse gemeenten moeten wel zelf een aanvraag indienen.

Actievoeren

De investeringen komen er nadat Brusselse ouders en kinderen maandenlang actie ondernamen aan de Brusselse schoolpoorten, onder het motto ‘Help, ik stik’. De initiatiefnemers zijn blij met de geplande investeringen, maar zullen blijven actievoeren tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. ‘De schoolstraten op zich zullen de luchtkwaliteit niet verbeteren’, zegt een van de initiatiefnemers in De Ochtend op Radio 1. ‘We willen dat er op grotere schaal wordt gekeken, dat de schoolstraten in een fietsnetwerken komt en dat de auto een kleinere rol krijgt.

Vlaanderen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil lokale besturen ondersteunen die na de gemeenteraadsverkiezingen maatregelen voor veilige schoolomgevingen inschrijven in hun beleidsplan. Hij maakt daarvoor 20 miljoen euro vrij. Weyts mikt op kleine, gerichte ingrepen om het onveiligheidsgevoel weg te nemen, zoals het instellen van schoolstraten of het weghalen van parkeerplaatsen aan de schoolpoort.