De Wever herhaalt zorgen over cocaïnesmokkel: 'Dit gaat doordringen in hele samenleving, zelfs in politiek'
Foto: Frederik Beyens
In een interview met de Volkskrant zegt Bart De Wever maandag dat de cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven zo’n omvang krijgt dat de hele samenleving ervan doordrongen dreigt te raken. 'In Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is.' Hij herhaalt daarmee de bevindingen die een jaar geleden al in een politienota stonden.

'De cash die bij ons in de cocaïnehandel omgaat, is enorm', zegt De Wever. 'Waar we vroeger over families spraken die bijverdienden, die in het theehuis de cannabis aan de man brachten, heeft de coke nu alles veranderd. Sinds een paar jaar gaan bedragen rond die mensen in staat stellen om in Marokko vastgoedkoning te worden.'

Volgens de Antwerpse burgemeester is de haven 'zo lek als een vergiet', niet veel beter dan in Nederland, waar 'walvishaaien (...) door de mazen van het net kunnen zwemmen'. Hij voorziet zware gevolgen. 'Dit gaat doordringen in heel de samenleving. De invloed van het geldvolume blijft niet beperkt tot bepaalde wijken. Dit gaat doordringen in de politiek. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is.'

De Wever herhaalt daarmee de bevindingen van een politienota die een jaar geleden werd gepresenteerd aan vertegenwoordigers van het Antwerpse parket, de lokale politie, de politiek en de havensector. In die nota schetste de Antwerpse federale politie een onrustwekkend beeld over de verregaande invloed van de Antwerpse cocaïnemaffia.

‘Drugscriminelen bij ons in Antwerpen werken zich met drugsgeld op in de “legale” bovenwereld. Ze treden toe tot het establishment', zo viel te lezen. 'Het is niet uit te sluiten dat ze stilaan verschillende strategische sectoren infiltreren. Onder anderen bij politie, douane, justitie en bedrijfswereld’.