‘Landen die wapens blijven leveren aan Saudi-Arabië zijn medeschuldig aan burgerdoden’
Gewonde schoolkinderen die de aanval op de bus overleefden in een ziekenhuis in Yemen Foto: EPA-EFE

De luchtaanval van een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië op een bus vol schoolkinderen is een oorlogsmisdaad, zegt Human Rights Watch. En landen die wapens blijven leveren aan Saudi-Arabië ‘zijn medeschuldig aan zulke burgerdoden’. België is een van die landen.

Op 9 augustus werd een bus vol schoolkinderen gebombardeerd in Dahyan, in het noorden van Jemen. De aanval werd uitgevoerd door een internationale coalitie, die onder leiding staat van Saudi-Arabië. Die coalitie voert strijd tegen de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen.

Op een persconferentie gaf een woordvoerder van de coalitie zaterdag toe dat er fouten zijn gemaakt bij het bombardement. Het bevel om de bus niet te bombarderen, zou te laat zijn doorgegeven. Dat kostte veertig kinderen het leven.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaat in een nieuw rapport nog veel verder, en stelt dat het bombardement niks minder was dan een oorlogsmisdaad. ‘De aanval onder leiding van Saudi-Arabië op een bus vol schoolkinderen komt op de gruwelijke lijst van burgerdoden te staan die eerder vielen op huwelijken, begrafenissen, in ziekenhuizen en op scholen in Jemen’, schrijft Human Rights Watch.

Bovendien, zo stelt de organisatie, zijn ‘de landen die weten dat Saudi-Arabië verantwoordelijk is voor die vele burgerdoden en toch wapens blijven leveren, medeschuldig aan alle toekomstige burgerdoden.’

Waalse wapens

Uit onderzoek van nieuwszender CNN blijkt dat de bom die op de bus Jemenitische schooljongens werd gedropt van Amerikaanse makelij was. In maart keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog een wapendeal met de Saudi’s goed ter waarde van een miljard Amerikaanse dollar. Ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland zijn belangrijke leveranciers van wapens aan Saudi-Arabië.

Maar ook ons land levert wapens aan de Saudi’s. Zo werd in 2016 voor 6,7 miljoen euro wapens en munitie naar het Arabische koninkrijk geëxporteerd. Eind vorig jaar zette de Waalse regering het licht op groen voor vijfentwintig nieuwe exportvergunningen, voor in totaal 1,8 miljard euro aan wapenleveringen. In Wallonië is de wapenindustrie, met FN Herstal op kop, een grote werkgever. Het gaat om 7.960 banen. Bovendien is FN Herstal voor 100 procent in handen van de Waalse regering.

Vlaamse infraroodkijkers

Maar ook de Vlaamse industrie is betrokken bij militaire leveringen aan Saudi-Arabië. Al gaat het dan niet over traditionele wapens en munitie, maar om bijvoorbeeld vizieren en infraroodkijkers.

Medio 2017 juni keurde de federale Kamer een resolutie goed waarin de gewesten wordt gevraagd om een wapenembargo in te stellen voor Saudi-Arabië. Zelf kan de Kamer geen verbod instellen, aangezien het wapenexportbeleid een bevoegdheid is van de gewesten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig