'Flying Doctor' Anthony Caere stelt nieuwe vliegtuig voor
Foto: Inge Kinnet
Op de luchthaven van Oostende konden liefhebbers zondag het nieuwe vliegtuig van Anthony Caere (38) bewonderen. De piloot, bekend van het één-programma 'Flying Doctors', strijdt in het Virunga National Park in Congo al vier jaar tegen stroperij. De Cessna 206 werd aangekocht dankzij een crowdfundingactie.

In het voorjaar van 2017 raakte Caere zwaargewond bij een crash met zijn vliegtuigje. Na het ongeval werd in België een crowdfundingactie opgestart om de piloot een nieuw vliegtuig te bezorgen. In totaal werd op korte tijd bijna 200.000 euro opgehaald. De namen van de mensen die minstens 2.000 euro stortten, kregen een plaatsje op het nieuwe vliegtuig. De rest van het geld werd bijgepast door de Amerikaanse organisatie Last Chance for Animals. Bepaalde apparatuur uit het gecrashte toestel werd trouwens in de nieuwe Cessna 206 ingebouwd.

In principe komt het nieuwe vliegtuig vrijdag al aan in Congo. Vanaf zaterdag zal het vooral bij medische evacuaties ingezet worden. Door de aanhoudende onveiligheid in de regio is Virunga voorlopig niet toegankelijk voor toeristen. Prins Emmanuel de Merode, directeur van het park, heeft aangekondigd dat Virunga zeker tot eind 2018 gesloten blijft.

Virunga bestaat sinds 1925 en bevindt zich in het oosten van de Democratische Republiek Congo. In het nationaal park leven heel wat diersoorten die met uitsterven bedreigd worden, zoals de berggorilla's. Begin juli raakte ook bekend dat de Congolese regering in een aanzienlijk deel van het park olie wil winnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig