Guillaume Van Keirsbulck wint eerste editie van Antwerp Port Epic

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) heeft zondag de eerste editie van de Antwerp Port Epic (1.1) gewonnen. De 27-jarige West-Vlaming rondde een solo van twintig kilometer succesvol af, goed voor zijn eerste zege van het seizoen. De Estlander Aksel Nömmela werd tweede, de Nederlander Taco van der Hoorn derde.

Al vrij vlug vormde zich een kopgroep met de Pool Pawel Bernas, de Amerikaan Eamon Lucas Franck, David Boucher en de Nederlander Rob Ruijgh. De vier boekten een maximale voorsprong van 4:30 op het peloton, waarin Roompot-Nederlandse Loterij het tempo bepaalde. De opeenvolging van stroken met kasseien en onverharde wegen zorgde ervoor dat de kopgroep helemaal uit elkaar spatte. Alleen Ruijgh en Bernas konden zich vooraan handhaven. Zij kregen het gezelschap van Martijn Budding, Jan-Willem van Schip en Guillaume Van Keirsbulck. In de grote groep maakte Veranda’s Willems-Crelan jacht.

Met nog 70 kilometer voor de boeg hadden de vijf vluchters een voorsprong van 2 minuten. Voor Van Keirsbulck ging het op 50 kilometer van de finish te traag. Hij versnelde en alleen Van Schip kon het wiel van de West-Vlaming houden. Van Aert zette zich even op kop van de grote groep en zijn tempoversnelling zorgde ervoor dat die in verschillende delen uiteen brak. Bij de koplopers maakte Van Schip een schuiver, waardoor Van Keirsbulck op 22 kilometer van de finish alleen kwam te zitten. Hij kwam echter niet meer in de problemen en mocht in de schaduw van het MAS uitgebreid het zegegebaar maken. Achter hem werd Van Schip in de slotkilometer nog gegrepen door een achtervolgend groepje.

De Port Epic werd gereden op het parcours waarop vorig jaar nog de Schaal Sels plaatsvond. Die wedstrijd werd vorig jaar gewonnen door Van der Hoorn.