Afghaan aangevallen in Chemnitz, minister Buitenlandse Zaken scherp tegen racisme
Foto: EPA-EFE

Bij nieuwe protesten in de Duitse stad Chemnitz, waar zaterdag zowel een extreemrechtse protestmars als een tegenbetoging plaatsvonden, zijn in totaal achttien gewonden gevallen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken roept zijn landgenoten intussen op te staan tegen racisme.

Na het ontbinden van een extreemrechtse protestmars en een tegenbetoging kwam het zaterdagavond tot confrontaties met de ordediensten. Daarbij vielen achttien gewonden, van wie drie politiemensen die geprobeerd hadden betogers tegen te houden. Er werden in totaal 37 strafbare feiten genoteerd, gaande van het aanrichten van vernielingen, het verwonden van personen, weerspannigheid en ‘het gebruiken van kentekens van organisaties die in strijd zijn met de grondwet’.

Aan de verschillende betogingen namen zaterdag zo’n 11.000 mensen deel. Op de demonstraties die waren opgezet door de extreemrechtse partij AfD, de antimoslimorganisatie Pegida en de extreemrechtse groep Pro Chemnitz daagden 8.000 mensen op. De linkse tegenbetogers, die op socialenetwerksites de hashtag #wirsindmehr (wij zijn met meer) gebruikten, waren met 3.000.

Zelf zette de politie 1.800 manschappen in. De agenten uit Saksen kregen versterking van collega’s uit andere Duitse deelstaten en de federale politie.

Afghaan gewond, filmploeg aangevallen

Na afloop van de demonstraties werd ook een 20-jarige Afghaan door vier vermomde mannen aangevallen en geslagen. Hij liep daarbij lichte verwondingen op. De politie onderzoekt of de daders deelnemers waren van de manifestaties.

Een filmploeg van de lokale televisiezender MDR heeft ook een klacht ingediend, nadat ze tijdens opnames was aangevallen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas roept in een interview met Bild am Sonntag intussen alle Duitsers op om actie te ondernemen tegen racisme en fascisme.

‘We moeten uit onze zetel komen en onze mond open doen’, zegt Maas tegen de zondagskrant. ‘Onze generatie heeft vrijheid, de rechtsstaat en de democratie als een geschenk gekregen. We moesten er niet voor vechten en nu vinden we dat veel te vanzelfsprekend. Dat is echter niet zo, je kan vrijheid net zo goed opnieuw verliezen.’

Rockconcert

Maandag vindt in Chemnitz een rockconcert plaats waar eveneens zal worden opgeroepen stelling te nemen tegen alle vormen van vreemdelingenhaat. Tijdens een optreden van de Ierse rockband U2 in Berlijn zei zanger Bono ook al dat er ‘voor de neonazi’s van Chemnitz geen plaats is in Europa’.

De protesten in de Oost-Duitse stad braken uit nadat een 35-jarige Duitser er vorige week zaterdag werd doodgestoken door migranten. Een Syriër en een Irakees zijn aangehouden. Volgens het openbaar ministerie handelden ze niet uit wettige zelfverdediging. Zondag en maandag waren extreemrechtse betogingen al uitgemond in rellen en in geweld op migranten.