Duits ministerie van Transport ontkent gesjoemel met benzinemotoren bij Volkswagen
Foto: REUTERS

Volkswagen heeft ook emissietests van benzinemotoren gemanipuleerd. Dat blijkt volgens Bild am Sonntag uit getuigenverklaringen, maar het Duits ministerie van Transport weerlegt de aantijgingen.

De zondagseditie van Bild, Bild am Sonntag, heeft de rapporten van de openbaar aanklager van München kunnen inkijken. Uit de getuigenverklaringen blijkt dat Volkswagen ook de emissietests van benzinemotoren heeft gemanipuleerd. Ook Audi en Porsche, twee merken die onder de Volkswagen Group vallen, zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan fraude.

Een woordvoerder van Volkswagen gaf aan geen commentaar te kunnen geven op een lopend onderzoek. Maar het Duits ministerie van Transport reageert wel. Het Federaal Agentschap voor Gemotoriseerde Voertuigen (KBA) heeft die beschuldigingen al onderzocht, klinkt het. Nog volgens het ministerie bevat het bericht van Bild 'geen nieuwe informatie'.

Dieselgate

Enkele jaren geleden kwam al uit dat Volkswagens met een dieselmotor zodanig geprogrammeerd waren dat ze tijdens emissietests minder schadelijke stoffen uitstootten dan tijdens normaal gebruik. Het zogenaamde ‘Dieselgate’-schandaal kostte het Duitse merk al miljarden euro’s aan schikkingen en terugroepacties.

In de nasleep van Dieselgate werden de uitstootnormen voor auto’s ook een stuk strenger. Sinds gisteren, zaterdag 1 september, mogen alleen maar nieuwe auto’s worden verkocht die getest zijn volgens de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure.

In Duitsland loopt al geruime tijd een onderzoek naar VW. Toch toont het merk een grote veerkracht. Zo realiseerde het in de eerste helft van dit jaar een recordverkoop van 5,5 miljoen auto’s wereldwijd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig