May over Brexit: ‘Geen compromissen en geen tweede referendum’
Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Foto: REUTERS

In een open brief, gepubliceerd in de Sunday Telegraph, zet de Britse premier May nog eens de puntjes op de i over de Brexitonderhandelingen. Elke toegeving die de belangen van het Verenigd Koninkrijk schaden, zal ze weigeren.

‘De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de toekomst van ons land en ik ben duidelijk over mijn missie’, schrijft May, die aangeeft dat ‘er nog heel wat meer onderhandeld moet worden’.

Eén ding is zeker, voor May: ze zal niet afwijken van haar Chequers-plan van begin juli, waarbij het VK onder meer voorstelt een nieuwe vrijhandelszone te creëren voor industriële en landbouwproducten, maar de regels van de EU daarbij nog in grote mate zal volgen.

Dat plan kreeg onmiddellijk tegenwind van de voorstanders van een harde Brexit, die het zagen als een ontkenning van het Brexit-referendum van juni 2016. Hardliners Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken, en David Davis, Brexitminister, stapten in de nasleep van het plan zelfs uit de regering. Maar ook de EU-onderhandelaars hadden twijfels bij de haalbaarheid van het plan.

‘Geen tweede referendum’

Maar May duwt door, nu het Britse parlement volgende week terugkeert uit zomervakantie. ‘Ik zal niet bereid zijn om compromissen over de voorstellen in het Chequers-plan te aanvaarden als die de belangen van het Verenigd Koninkrijk schaden’, zegt ze in de Telegraph. ‘We zijn ook klaar voor een “no deal”-Brexit als het moet.’ Waarmee ze de kritiek van de voorstanders van de harde Brexit probeert te counteren.

Over de mogelijkheid om een tweede referendum te houden over de Brexit, is ze ook duidelijk: ‘In de zomer van 2016 zijn miljoenen Britten naar buiten gekomen om hun zegje te doen. Ze geloofden dat hun stem zou tellen, dat ze na jaren eindelijk gehoord zouden worden. De vraag een tweede keer stellen zou een groot verraad van onze democratie zijn. En een schending van het vertrouwen van de kiezers.’

Binnen May’s Conservatieve Partij gaan er stemmen op voor een tweede referendum. Zo roept sir Simon Robertson, een ex-bankier en oud-voorzitter van Rolls Royce, op om te kunnen stemmen over de uiteindelijke deal met de EU. Hij vreest namelijk dat de onderhandelingen de verkeerde kant opgaan.

Andere partijleden van de premier die meewerken aan de Brexitonderhandelingen bereiden volgens de Sunday Times zelfs een alternatief plan voor. Daarmee willen ze de druk op May om een deal met de EU te sluiten verhogen.

Barnier wil geen verlengingen

Op 29 maart volgend jaar moet Groot-Brittannië de Europese Unie verlaten. De tijd dringt dus. En Michel Barnier, EU-hoofdonderhandelaar, voelt niets voor verlengde gesprekken met Groot-Brittannië. ‘We hebben niet meer tijd nodig. Wat nodig is zijn politieke beslissingen’, aldus Barnier in een andere zondagskrant, de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. De gesprekken moeten voor Barnier midden november afgesloten worden, zegt hij. Vervolgens kan de EU dan een uitzonderlijke top organiseren. Aanvankelijk was het de bedoeling om tegen de Europese raad van oktober een akkoord te bereiken.

Barnier roept de bedrijven in Europa op om hun voorbereidingen op de Brexit te versnellen, zowel op een ordentelijke versie als op de ‘no deal’-variant.