SP.A eist ‘volledige transparantie’ van Francken over Servisch gezin
De nieuwe units in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Foto: Photo News

De alarmkreet van de kinderrechtencommissaris over het Servisch gezin in het gesloten asielcentrum lokt reactie uit. SP.A-kamerlid Monica De Coninck vraagt zich af of er wel een evaluatie is gebeurd voor het verblijf werd verlengd.

Het Servische gezin dat in afwachting van zijn repatriëring in het gesloten centrum in Steenokkerzeel is ondergebracht, zit daar nu al meer dan de maximale termijn van twee weken. De vrouw en haar vier kinderen kwamen op dinsdag 14 augustus aan in het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.

Nochtans stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in het KB dat een verblijf maar twee weken mag duren, en dat een verlenging slechts mogelijk is na een positieve evaluatie in het belang van de kinderen, hekelt Monica De Coninck, federaal parlementslid voor SP.A. De socialisten willen weten of die evaluatie wel degelijk is gebeurd, en eisen ‘volledige transparantie over het resultaat’.

Eerder had kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen al die positieve evaluatie in twijfel getrokken. Volgens hem is de opsluitingstermijn ook overschreden en is de veiligheid van de kinderen bij terugkeer niet gegarandeerd.

De Coninck wil Francken volgende week ook aan de tand voelen in het parlement. ‘Het moet altijd de ambitie zijn om de opsluiting zo kort mogelijk te houden’, zegt ze. ‘Het uitwijzingsdossier moet klaar zijn op het moment dat men een gezin opsluit. Of begint deze regering pas met de organisatie van de terugkeer van het gezin als het opgesloten is? Dat zou onverantwoord en onmenselijk zijn zeker ten aanzien van de kinderen.’

Francken: ‘Kinderrechtencommissaris heeft geen oplossing’

Staatssecretaris Francken reageerde zelf via Twitter. Hij haalt uit naar Vanobbergen: ‘Waarom hoor ik die man nooit over de mensonwaardige situatie van kinderen in illegaliteit?’ En hij vindt dat de kinderrechtencommissaris zelf ‘geen enkele oplossing voor hardnekkige vertrekweigeraars heeft, buiten een kinderpardon. Open grenzen dus.’

Over het gezin tweet hij: ‘Ze kunnen elk moment tekenen voor vertrek. Servië is een perfect veilig land.’

Drie procedures aan de gang

Het Servische gezin is het eerste dat in de nieuwe woonunits in Steenokkerzeel is opgesloten. Het gezin is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 illegaal in ons land. De Serviërs werden al twee keer in een open gezinswoning ondergebracht in afwachting van hun repatriëring, maar daar namen ze telkens de benen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de vrouw en haar kinderen uitgewezen kunnen worden. Op 22 augustus verwierp de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het verzoek van het gezin tot schorsing van de uitwijzing, maar een nieuwe asielaanvraag zorgde voor nieuw uitstel van de uitwijzing. In de zaak lopen drie verschillende procedures, waaronder een bij de Raad van State.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig