David Goffin gaat vlot door naar achtste finales US Open en neemt het daarin op tegen voormalig eindwinnaar
Foto: AFP

David Goffin heeft zich zaterdag geplaatst voor de achtste finales van de US Open. In de derde ronde zette de 27-jarige Luikenaar de Duitser Jan-Lennard Struff (28) in 2 uur en 16 minuten opzij in drie sets: 6-4, 6-1 en 7-6 (7/4). In de achtste finale zal hij het opnemen tegen de Kroaat Marin Cilic, de nummer zeven van de wereld en winnaar van de US Open in 2014.

Voor de 27-jarige Luikenaar is de stek in de achtste finales een evenaring van zijn beste resultaat ooit op Flushing Meadows. Vorig jaar speelde hij er voor de eerste keer de vierde ronde, toen ging hij er in drie sets uit tegen de Rus Andrey Rublev.

Ook deze achtste finale kondigt zich voor Goffin als bijzonder lastig aan. In de onderlinge duels staat het wel 3-2 voor onze landgenoot, maar de laatste twee duels won de Kroaat. Tegen de negentienjarige Australische belofte Alex De Minaur (ATP 45) had Cilic wel vijf sets (4-6, 3-6, 6-3, 6-4, 7-5) nodig om de poorten van de vierde ronde open te beuken in een wedstrijd die zondagochtend om 02u22 (plaatselijke tijd) pas beëindigd werd, vier minuten verwijderd van het toernooirecord. In 1993 kende het duel tussen Mats Wilander en Mikael Pernfors zijn einde omstreeks 02u26.

“Even concentratie verloren”

“Ik weet niet goed wat er gebeurde”, vertelde Goffin over zijn dipje in de derde set, die hij uiteindelijk nog wist te winnen in de tiebreak. “Tot die 4-0 speelde ik opvallend goed, maar daarna verloor ik even de concentratie. Hij had niets meer te verliezen en legde veel risico in zijn slagen. Gelukkig kon ik me op het juiste moment herpakken. Al bij al was het een goeie, solide wedstrijd. Ik ben tevreden.”

Goffin evenaart met een achtste finale zijn beste resultaat ooit op de US Open. Voor een plaats in de kwartfinales wacht Marin Cilic (ATP 7). “Ik ken hem goed, het wordt een zware match. We hebben een heel verschillende stijl. Hij serveert heel goed en is erg krachtig. Ik zal hem moeten laten bewegen. Ik voel me alvast goed, en ik heb de indruk dat het beter en beter gaat. De opeenvolging van gewonnen wedstrijden geeft vertrouwen.”