Lana Del Rey: ‘Ik wil in Palestina én Israël kunnen optreden’

Lana Del Rey gaat dan toch niet optreden op het Meteorfestival in Tel Aviv. De Amerikaanse zangeres maakte zich twee weken geleden nog sterk dat ze niet zou zwichten voor de kritiek van activisten, maar laat nu een ander geluid horen.

‘Het is belangrijk voor mij dat ik zowel in Palestina en Israël kan optreden en al mijn fans gelijk kan behandelen’, schrijft de zangeres in een statement dat ze verspreidde via Twitter. ‘Omdat het op korte tijd niet haalbaar bleek een optreden te plannen in Palestina, heb ik besloten om mijn optreden op het Meteorfestival in Tel Aviv uit te stellen.’

Lana Del Rey is enkele dagen voor het geplande optreden dan toch gezwicht voor de activisten, fans en andere artiesten, die haar hadden gevraagd om niet op te treden, als protest tegen het Israëlische geweld tegen Palestijnen. Vorige maand wilde de zangeres daar echter niet van weten.

‘Ik geloof dat muziek universeel is en ons samen moet brengen’, klonk het toen nog stellig. ‘Ik wil erop wijzen dat optreden in Tel Aviv geen politiek statement is en niet wil zeggen dat ik het politiek beleid hier goedkeur, net zoals in Californië zingen niet betekent dat mijn standpunten overeenkomen met die van mijn huidige regering.’

De Palestinian campaign for the academic and cultural boycott of Israel (Pacbi), die regelmatig artiesten oproept om hun optreden in Israël te annuleren, bedankt de zangeres voor haar ‘principiële beslissing’.

Na druk van de culturele boycot­beweging tegen Israël annuleerden ook Lorde, Elvis Costello en Lauryn Hill eerder concerten in het land. Nick Cave en Radiohead hielden wel voet bij stuk. Cave liet weten dat hij door wel op te treden in Israël een principieel punt wou maken ‘tegen iedereen die muzikanten wil censureren’.