Verdachte steekpartij in Amsterdam had terroristisch motief
Foto: AFP

De negentienjarige Afghaan die vrijdag twee personen neerstak in het Centraal Station in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, handelde met een terroristisch motief. Dat is gebleken uit de eerste verklaringen van de verdachte, zo maakte de gemeente Amsterdam zaterdag bekend.

De verdachte, Jawed S., is na zijn daad neergeschoten door de politie. Hij raakte gewond aan zijn onderlichaam en werd aangehouden. Jawed S. heeft een Duitse verblijfsvergunning. Bij het onderzoek naar zijn beweegredenen vindt volgens de Nederlandse politie intensief contact plaats met de Duitse autoriteiten. 

Zo heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlanders al een huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland. Daarbij zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen die zullen worden onderzocht. De politie maakt niet bekend in welke Duitse stad de huiszoeking heeft plaatsgevonden. Maandag zal de verdachte worden voorgeleid. Hij zit momenteel in beperking, wat inhoudt dat hij enkel contact mag hebben mijn zijn advocaat.

Bij de steekpartij raakten twee Amerikanen zwaargewond. Volgens de politie waren het wellicht willekeurige slachtoffers.

'We weten dat beide slachtoffers Amerikanen zijn die een bezoek aan Nederland brachten', zegt Amerikaans ambassadeur Peter Hoekstra zaterdag in een mededeling. Hij staat in contact met beide slachtoffers, die nog zwaargewond in het ziekenhuis verblijven, en heeft ook hun families al gesproken, klinkt het.

De Amerikaanse ambassade werkt intussen nauw samen met de stad Amsterdam en de andere autoriteiten, ‘om de feiten te achterhalen wat er daadwerkelijk is gebeurd’, zei Hoekstra nog. ‘Onze voornaamste prioriteit is zoals altijd gericht op de veiligheid en het welzijn van Amerikaanse burgers in het land.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig